GGD’s bieden 1250 slachtoffers van datalek schadevergoeding van 500 euro aan

18/05
2022
GGD GHOR Nederland heeft via een brief 1250 mensen een schadevergoeding van 500 euro aangeboden, zo las ik bij Tweakers vrijdag. Het gaat om slachtoffers van een enorm datalek bij de GGD van vorige zomer, waar onder meer claimstichting ICAM bovenop sprong. Het bedrag van 500 euro hebben we eerder gezien bij de rechter, maar wordt hier als schikkingsvoorstel aangeboden. Hoe zit dat juridisch?

Massaclaims wegens privacyschendingen zijn een relatief nieuw begrip. Sinds de AVG staat vast dat je je schade vergoed kunt krijgen als je persoonsgegevens worden misbruikt of gelekt, maar het grote probleem is nog steeds wat die schade dan moet zijn. Een tientje is een bedrag dat iedere rechter wel zou willen toekennen denk ik, maar daarvoor ga je niet naar de rechter. Vijfhonderd euro is een logischer bedrag, maar dan kijken rechtbanken sceptisch: kunt u dat onderbouwen, het liefst met bonnetjes?

Specifiek bij datalekken met medische gegevens is daar sinds een tijdje een weerwoord op: de Raad van State bepaalde in april 2020 dat 500 euro voor zo’n lek best billijk is:
Voor de verwerking van bijzondere (gevoelige) persoonsgegevens als bedoeld in artikel 9 van de AVG, is in de AVG een hoger beschermingsniveau is neergelegd dan voor gewone persoonsgegevens. De nadelige gevolgen van de verstrekking van de gevoelige persoonsgegevens liggen voor de hand.
Dit was dan weer een uitzondering op de hoofdregel dat je echt moet hardmaken dat je schade hebt geleden, en alleen “de AVG is geschonden” of “die beveiliging was zo enorm prut” of zelfs “ik lees overal dat deze data op het dark web verhandeld gaat worden” gaat je niet helpen.

In maart werd 250 euro toegekend voor een datalek met financiële gegevens. Daar zaten ook weinig bonnetjes bij de onderbouwing, maar de rechter vond het ook hier logisch dat schade te verwachten is gezien de ernst van deze gegevens. Kennelijk is het criterium dus meer hoe gevoelig de gegevens zijn dan iets anders.

Je kunt als getroffene dit bedrag accepteren. Maar let op: je bent dan voor eeuwig klaar met deze zaak – in juridische taal `finale kwijting’, als later blijkt dat je meer of andere schade hebt dan krijg je die niet meer vergoed.

Arnoud

Het bericht GGD’s bieden 1250 slachtoffers van datalek schadevergoeding van 500 euro aan verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 18 mei 2022, 08:18
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry