Hoe krijg je effectief een vonnis tegen een Amerikaans blogplatform?

09/05
2022
Wat moet je doen als een raar figuur je belastert op WordPress, en na diens arrestatie een ander de blog overneemt? Een recent vonnis (dank, tipgever) laat zien hoe ingewikkeld dit kan zijn. De eiser in de zaak is een Nederlander die werkt als sales director in de visbranche, en al jaren te kampen heeft met bedreigingen. Daarbij werd ook een WordPress-blog ingezet, waarvan ondertussen de auteur in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van afpersing, afdreiging en bedreiging. De blog werd toen ook offline gehaald, maar verscheen later weer online. De auteur ontkende hier iets mee te maken te hebben, waarop men zich maar tot WordPress richtte. Maar nee, men geeft geen gehoor zonder Amerikaans rechterlijk vonnis.

Dan maar naar de bevoegde Nederlandse rechter, die gevraagd werd de blog offline te laten halen en de persoonsgegevens van de publicist te verstrekken. Standaard eisen bij zo’n zaak, ook dat tweede: het Lycos/Pessers arrest biedt hier gewoon een basis voor.

WordPress-eigenaar Automattic had ondertussen wel íets gedaan, namelijk een blokkade op basis van IP-adres zodat je er vanuit Nederland niet meer bij kon. Daarmee was de schade van tafel en hoefden we dus geen rechtszaak meer te doen, aldus het bedrijf:
Automattic heeft aangevoerd dat zich in Nederland geen schade meer voordoet na de door haar in Nederland ingestelde blokkade van de Website, maar die redenering gaat niet op omdat de blokkade vrij eenvoudig omzeild kan worden via een Virtual Private Network (VPN). De Nederlandse rechter is dus bevoegd om van de vorderingen kennis te nemen.
Er was weinig discussie nodig over de vraag of het onrechtmatig was wat er allemaal op die blog stond. Automattic leek dat zelf ook niet echt te willen proberen, getuige ook het feit dat men de blog dus in Nederland had afgeschermd en geen inhoudelijk verweer had gevoerd over het waarheidsgehalte of bedreigend niveau. Het doet dan wat raar aan dat je vervolgens zegt, niets aan de hand, je kunt er niet bij, we zien u bij de Amerikaanse rechter. Onze rechter lijkt zich daar ook ietwat aan te ergeren:
Tot het verwijderen van de Blog is Automattic slechts bereid als een Amerikaanse rechter haar daartoe verplicht. Het voeren van een dergelijke tijdrovende en kostbare procedure kan gegeven het grote en spoedeisende belang van [eiser] echter niet van hem worden gevergd.
Automattic krijgt het bevel de site offline te halen en de NAW-gegevens (voor zover bekend) van de klant te verstrekken, dit op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per dag tot een maximum van een ton. Allemaal niet heel spannend, wat natuurlijk wél de grote vraag is of men gehoor gaat geven.

Het bedrijf heeft geen Nederlandse vestiging, dus de normale volgende stap is dan een Europese dochter te vinden die je kunt aanspreken. Op grond van de EEX Verordening (een Europese wet) kun je dat vonnis daar ten uitvoer leggen, hier door geld van de rekening te laten halen door een deurwaarder in zeg Spanje of Denemarken.

Hier is dat wat ingewikkeld, want Automattic is geen normaal bedrijf: er is een formele inschrijving in San Francisco, Californië en er zijn zo’n 2000 medewerkers maar die werken allemaal thuis. Ook vanuit Nederland, zie de handige kaart. Maar dat is dus allemaal zonder formele Nederlandse dochter of wat dan ook. Dat kan, maar die medewerkers zijn niet aansprakelijk voor wat hun werkgever doet, dus daar valt verder niets te halen. Dan zijn volgens mij de juridische mogelijkheden wel zo’n beetje uitgeput. Laten we dus maar hopen dat men alsnog meegaat met het vonnis.

Arnoud

 

Het bericht Hoe krijg je effectief een vonnis tegen een Amerikaans blogplatform? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 9 mei 2022, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Denemarken, Groningen, Kampen, Leek, Overijssel, San Francisco, Spanje, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry