Verkopers IoT-apparaten vanaf 27 april wettelijk verplicht updates te leveren

03/05
2022
Verkopers van Internet of Things (IoT)-apparaten, zoals smart tv’s en horloges, printers, camera’s en babyfoons, zijn vanaf 27 april wettelijk verplicht om software- en beveiligingsupdates te leveren. Dat las ik bij Security.nl vorige week. Nadat in februari de Tweede Kamer akkoord was met een updateplicht, stemt nu ook de Eerste Kamer in. En ja, 27 april was vorige week maar de stemming was op 19 april en het ging om invoering van een Europese regel, dus heel veel rek was er niet meer.

De kern van de updateplicht staat in artikel 7:18 lid 4 BW:
Bij een zaak met digitale elementen zorgt de verkoper ervoor dat de updates, waaronder beveiligingsupdates, die nodig zijn om te bewerkstelligen dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst beantwoordt, aan de koper worden gemeld en geleverd gedurende de periode die de koper redelijkerwijs kan verwachten, gezien de aard en het doel van de zaak en de digitale elementen, en rekening houdend met de omstandigheden en de aard van de overeenkomst als de koop voorziet in levering van de digitale inhoud of digitale dienst.
Een zaak met digitale elementen is hoe wetgevingsjuristen een IoT-apparaat of “slim apparaat” omschrijven: een ding dat op je tenen valt (en dan pijn doet) maar met software erin. De regel geldt dan weer niet voor los verkochte software op een drager, en ook niet voor software-als-download.

De wet schrijft dus niet een specifieke periode voor, maar koppelt deze -net als de ‘gewone’ verwachting omtrent goed werken- aan de redelijke verwachting van de koper. Dat is dus iets dat we in de rechtspraak moeten gaan zien wat redelijk is. Bij een slimme vaatwasser (ik heb er een: hij appt me als hij klaar is, dit schijnt slim te zijn) mag je denk ik langer updates verwachten dan bij een speelgoedlaptop voor kleuters, om eens wat te noemen. Maar simpelweg weigeren updates te leveren, of verwijzen naar de fabrikant, dat zit er niet meer in.

Zoals ik in februari al blogde, er is een gaatje in lid 6 van datzelfde artikel:
Van het niet beantwoorden van de afgeleverde zaak aan de overeenkomst in de zin van de leden 2 of 4 is geen sprake indien de koper er bij het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk van in kennis werd gesteld dat een specifiek kenmerk van de zaak afweek en de koper die afwijking bij het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk en afzonderlijk heeft aanvaard.
Mij is nog steeds niet duidelijk of dit een verplicht te aanvaarden vinkje mag zijn. Ik vermoed ondertussen van wel, mits maar duidelijk in de begeleidende informatie staat dat het zonder updates komt.

Een interessante signalering nog in de comments bij Security.nl:
Er komt een certificering Cyberveiligheid van consumenten IoT, zie https://www.kiwa.com/nl/nl/service/etsi-en-303-645-beveiliging-iot-consumentenelectronica/. De betreffende norm (ETSI EN 303 645) is redelijk specifiek in waar aan voldaan moet worden.
Een winkel zou bij haar inkoopbeleid dan kunnen eisen dat fabrikanten een dergelijke ETSI-certificering hebben, zodat zij weten dat de software goed te updaten is.

Arnoud

Het bericht Verkopers IoT-apparaten vanaf 27 april wettelijk verplicht updates te leveren verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 3 mei 2022, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry