Flink moet stoppen met flitsbezorging vanuit vestiging in Utrecht

30/03
2022
Een vestiging van de zogenoemde ‘flitsbezorger’ Flink in Utrecht moet tijdens de bezwaarprocedure gesloten blijven. Dat meldde de rechtbank Midden-Nederland onlangs. Dit bevestigt het gemeentelijk verbod uitgesproken in februari. De flitsbezorger handelt volgens de gemeente Utrecht in strijd met het bestemmingsplan: men zit in een pand waar detailhandel is toegestaan, maar gebruikt het als distributiecentrum. Flink (en de branche) noemt het een `darkstore’, want dat klinkt als winkel, maar dat telt juridisch dus niet.

Het vonnis is enkel mondeling gegeven en wordt daarom niet uitgeschreven. De kern is dat Flink in bezwaar ging tegen het bevel om die donkere winkel gesloten te houden, en tijdens de bezwaarprocedure gewoon open wilde blijven. (Tot bezwaar en beroep is uitgesproken, moet je je normaal aan het verbod houden.) De rechtbank ziet geen bijzondere reden waarom Flink open mag blijven totdat het bezwaar is uitgevochten.

Gelukkig is er wel een samenvatting, die de kern goed weergeeft:
De voorzieningenrechter oordeelt dat Flink weliswaar goederen aan consumenten verkoopt, maar dat Flink niet aan alle voorwaarden van het bestemmingsplan voldoet. De vestiging op de Amsterdamsestraatweg heeft namelijk geen showroom en geen afhaalpunt, terwijl dit volgens het bestemmingsplan wel zou moeten bij webwinkels. De voorzieningenrechter is van oordeel dat er sprake is van een overtreding waarop gehandhaafd mag worden.
In mijn woorden: de gemeente heeft in het bestemmingsplan gezegd dat je klanten moet ontvangen, dat gebeurt hier niet, dus dan heeft de gemeente gelijk dat ze je sluiten. Dat je het niet ééns bent met die omschrijving, daar is de bezwaarprocedure voor en de gemeente zit niet zó twijfelachtig in de wedstrijd dat je vooralsnog open mag blijven.

Pakken we even dat bestemmingsplan erbij, wie het wil opzoeken moet Amsterdamsestraatweg 255 Utrecht gebruiken. Deze heeft dus de functie Detailhandel, en daarbij gelden de volgende eisen:

de aard en inrichting van de winkel is afgestemd op de verkoop ter plaatse;

goederen worden in hoofdzaak verkocht in de winkel;

de klant kan in de winkel kiezen welke goederen hij wil kopen;

de winkel is geen bezorgdienst of distributiebedrijf, wat blijkt uit het aanbod, zoals het aanbod van een bepaald assortiment of uit de aard van de winkel, zoals bij een supermarkt of warenhuis.

Wie nu denkt, kan een gemeente gewoon zeggen “een bezorgdienst is per definitie geen detailhandel”: ja, dat kan een gemeente. Die mag immers bepalen wat er waar komt te zitten, en staat dus in haar recht als ze zegt “bezorgdiensten moeten wij niet”.

Dit handhavingsbesluit moet je in het bredere kader zien van de weerstand die in steeds meer gemeentes leeft tegen de flitsbezorgers. Zoals RTV Utrecht eerder meldde:
Overdag is de vestiging een mierenhoop. De dubbele deuren aan de voorkant staan open, door plastic lamellen die de warmte moeten binnenhouden zijn bezorgers te zien. Een door elkaar krioelende meute met grote vierkante roze rugzakken. Om de hoek komt een bezorger aangefietst, over de stoep. Aan de zijkant van het pand staan medewerkers te roken en te praten. … Meerdere keren per dag komen vrachtwagens de winkel aanvullen. ’s Ochtends vroeg, voor openingstijd, de bakker. De Makro komt vaak langs, de versleverancier.
En dit is dus niet op een industrieterrein maar in een pand gewoon in een woningstraat. In andere gemeenten zit men ook in pandjes in strakke straten in de binnenstad, wat natuurlijk de overlast nog eens versterkt. Al vorig jaar december werd bekend dat gemeenten op maatregelen zinnen, maar dat blijkt dus lastig vanwege bestemmingsplannen. Het lijkt er dan ook op dat Utrecht het voortouw wil nemen, en de uitspraak die hier bij de bestuursrechter gaat komen.

Want natuurlijk gaan flitsbezorgers met hun tegen de plinten klotsend durfkapitaal in beroep tot aan de Raad van State, om zo af te dwingen dat zij deze dienst moeten mogen leveren.

Arnoud

Het bericht Flink moet stoppen met flitsbezorging vanuit vestiging in Utrecht verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 30 maart 2022, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry