Gerenommeerd ontwerpbureau KuiperCompagnons betrokken bij Landgoed Bolivia

22/02
2022
KRALENDIJK/BONAIRE (EZPress) - Voor de duurzame herontwikkeling van de voormalige Plantage Bolivia heeft Bonaire Properties (de eigenaar van het gebied) het gerenommeerde bureau KuiperCompagnons in Rotterdam in de arm genomen. Het bedrijf heeft ruim 100 jaar ervaring met het ontwikkelen van stedenbouwkundige en landschappelijke visies in binnen- en buitenland.

(b)Duurzaam(/b)

KuiperCompagnons staat als ontwerpbureau wereldwijd hoog aangeschreven en is bij tal van prestigieuze projecten (zie: https://www.kuipercompagnons.nl/nl/projecten/) betrokken. \\\`De opdracht om voor Bolivia een duurzame toekomst te ontwikkelen, sluit naadloos aan bij de thema’s waar wij ons als professionals mee bezighouden. Ook voor dit project willen wij met onze kennis en aandacht een bijdrage leveren aan de toekomst van de Bonairiaanse samenleving”, aldus Wouter Vos, landschapsarchitect en directeur internationaal van KuiperCompagnons.

“Behalve dat wij kansen zien voor het herstel van dit landschappelijk waardevolle gebied, draagt ons plan, met een aanzienlijk deel betaalbare woningen, bovendien bij aan een betere balans op de woningmarkt. Ook versterkt het de zelfvoorzienendheid door land- en tuinbouw integraal op te nemen in het plan, zorgt het voor nieuwe werkgelegenheid en voorkomt het plan verdere erosie en uitspoeling van sediment op de riffen en koralen.\\\`

(b)Derde zone(/B)

De coördinatie van de ontwikkeling van het toekomstige Landgoed Bolivia is in handen van Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling, een bureau dat voor veel gemeenten in Europees Nederland opdrachten uitvoert op het gebied van onder meer procesmanagement en gebiedsontwikkeling.

Metafoor-directeur Erik Berkelmans: \\\`Door de snelle groei van de bevolking op het eiland staat de kwaliteit van de leefomgeving onder grote druk. Met deze kans om Bolivia als landschapspark te ontwikkelen, kan voorkomen worden dat de bebouwde kom van Kralendijk eindeloos blijft uitdijen. In en rondom Playa zijn de gevolgen nu al dagelijks voelbaar, bijvoorbeeld in het verkeer. Wil je Kralendijk structureel ontlasten en Rincon toekomstperspectief geven, dan is een derde ontwikkelingszone nodig. Alle opties afwegend is Bolivia dè duurzame oplossing voor een toekomstbestendig Bonaire.\\\`

(b)Natuurherstel(/b)

De herontwikkeling van de voormalige Plantage Bolivia is vanuit stedenbouwkundig en landschappelijk opzicht gezien een geweldige kans. Het gebied heeft een grote cultuurhistorische en landschappelijk waarde die verloren dreigt te gaan. De ontwikkeling van het gebied tot landschapspark leidt met een integrale aanpak tot aandacht voor natuurherstel, wonen en werken. Binnen het landschapspark liggen clusters met landgoederen, waarvan de gefaseerd tot 2045 te bouwen woningen samen slechts drie procent van de oppervlakte van het gebied beslaan. Deze clusters hebben een hoge mate van zelfvoorzienendheid.

Omdat de bebouwing volledig wordt ingepast in het landschap behoudt het gebied zijn karakter. Ruim 85% blijft open landschap. Om herstel van flora en fauna te bevorderen, zal er een centrale regie gevoerd worden. Al in de eerste fase wordt door de inzet van parkmanagement het beheer en onderhoud van dit unieke landschap geborgd.

(b)Overeenkomst(/b)

Vorige week ondertekenden het Bestuurscollege en de directie van Bonaire Properties een intentieovereenkomst. Binnenkort volgt een presentatie van de plannen aan de Eilandsraad.

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 22 februari 2022, 20:48
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Bolivia, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry