Ik zou maar vast een alternatief voor Google Analytics gaan zoeken als ik jou was

02/02
2022
De Norwegian Data Protection Authority stelt op basis van nog lopend onderzoek dat Google Analytics mogelijk illegaal is, aldus Tweakers afgelopen vrijdag. Wij moeten het doen met een omineus zinnetje in een handleiding over Google Analytics, terwijl ze in Oostenrijk al een formeel besluit hebben liggen. Maar de teneur is duidelijk: ik zou gaan stoppen met Google Analytics en naar een alternatief overstappen, tenminste als je AVG compliant wilt blijven.

Het lijkt erop dat alle Europese privacytoezichthouders samen bezig zijn met onderzoeken naar Google Analytics. Of er dan onderlinge strijd is en het “tegen”-kamp alvast besluiten neemt, of dat Oostenrijk gewoon eigenwijs was, dat weet ik niet, maar we zien duidelijk de bui hangen. Google Analytics is een probleem onder de AVG, omdat je door die dienst in te zetten persoonsgegevens naar Amerika overbrengt. En dat mag niet.

Mocht je andere analytics-tools inzetten, dan zou ik die ook maar héél goed onder de loep nemen. De Noorse waakhond richt namelijk niet alleen zijn pijlen op Analytics:
Het is belangrijk om op te merken dat andere websitetools mogelijk ook persoonlijke informatie naar de VS sturen. Er zijn meer tools die veel meer data verzenden dan Google Analytics. Daarom is het belangrijk dat website-eigenaren een volledig overzicht hebben van welke tools ze gebruiken en welke persoonlijke informatie ze verwerken via de tools.
Het belangrijkste punt is natuurlijk, ongeacht de tool: komt er handhaving? Want we weten eigenlijk -als we eerlijk zijn- al vele jaren dat dit een probleem is. Niet zozeer dat Google Analytics zó veel gegevens verzamelt, of dat het zo indringend profileert, maar dat we dan allerlei gegevens aan het grote Google geven die daarmee doet wat niemand weet. Alleen is deze tool ondertussen ook weer zo handig voor webmasters, dat “oh dan stop ik er wel mee” geen reële reactie is voor velen.

Tot nu toe lijkt handhaving vooral een kwestie van grote belangen en dus langdurige procedures te zijn geweest. GA is een tool die bij organisaties groot en klein gebruikt wordt, dus dan lijkt me dat geen wenselijke route. Een verbod en pas drie jaar later de eerste boete-aanzegging, dat kan niet bij iets dat zó breed gezien wordt als gewoon de tool om te hebben.

Ik ben dan wellicht te techno-optimistisch, maar denk dan: scrape heel Nederland, en stuur iedereen met een Google Analytics-tag in de broncode een voornemen tot beboeten met de kans om binnen 30 dagen te reageren waarom GA wél legaal is ingericht. (Ik zou niet weten hoe, maar wettelijk moet je dat vragen.)

Die boete hou je dan op 5000 euro, met wel een stevige dwangsom als het ding blijft draaien. Dat is ook voor grote bedrijven de moeite niet om te gaan procederen, maar berekenend “we betalen de boete en gaan door” reageren ook geen optie. Want zo werkt dat niet in rechtsstaten: een boete is geen afkoopsom.

Afijn, een mens kan dromen, nietwaar?

Arnoud

Het bericht Ik zou maar vast een alternatief voor Google Analytics gaan zoeken als ik jou was verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 2 februari 2022, 08:21
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Oostenrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry