Wie is er aansprakelijk voor een gebroken onderzeekabel als dat door een vulkaanuitbarsting kwam?

20/01
De zeekabel die eilandengroep Tonga met de buitenwereld verbindt, is door de onderzeese vulkaanuitbarsting van afgelopen zaterdag beschadigd geraakt. Dat meldde Tweakers afgelopen maandag. Die breuk zit op een afstand van 37 kilometer uit de kust van Nuku’alofa, de hoofdstad van Tonga. Even een nieuwe trekken zit er niet in, mede vanwege de kans op naschokken. Ook satelliet-internet werkt niet (wist ik niet) omdat vulkaanas de signalen hindert. Het riep de vraag op: wie gaat dat betalen, en is men daarvoor verzekerd?

Wie iets doet met contracten, weet dat natuurrampen vrijwel altijd onder overmacht geschoven worden. Amerikaanse contracten gebruiken daarvoor de prachtige term Acts of God, en de wat minder religieus gedreven juristen hebben het gewoon over force majeure. De kern is dat je als verzekeraar alleen wilt uitbetalen bij voorzienbare risico’s, omdat je daarvoor reserveringen kunt maken gebaseerd op te verwachten voorkomen en impact als het gebeurt. Een vulkaanuitbarsting is lastig te voorspellen, en kan qua impact zeer beperkt tot gigantisch zijn.

De Nieuw-Zeelandse RNZ citeert een overheidswoordvoerder, die meldt dat er een harde SLA ligt:

“When we hooked up to this optic fibre cable we were given the guarantee that the chances of a disconnection, or an accidental disconnection, was 00.0011, so it was virtually non-existent,” Lopeti Senituli said.
Als je dat zo leest, dan zou je zeggen dat een en ander gedekt zou moeten zijn. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een hoge SLA leest en vergeet dat overmacht niet meegenomen wordt in zo’n percentage.

Toch hoeft het niet meteen te betekenen dat Tonga (met 100.000 inwoners en beperkt budget) dit zelf moet betalen. Het is normaal heel logisch dat je overmacht (force majeure) uitsluit in je SLA percentage, maar juist omdat het hier gaat om een onderzeekabel zijn dingen als kabelbreuk en vulkaanerupties reële risico’s en dan is het raar om dat uit te sluiten. De verzekering zal niet goedkoop zijn.

Bij een verzekeringsnieuwssite lees ik dat breuken in onderzeekabels 50% van de verzekeringsclaims zijn in het gebied van de offshore verzekeringen (nog nooit van gehoord):
Subsea cables, including both inter-array and export cables, have been particularly affected, with 44 per cent of all cable claims spend attributed to contractor error in transit and cable laying. This has contributed to subsea cables being responsible for the most frequent and expensive losses between 2010-2020, totalling 30 per cent of claims incurred and over 50 per cent of total claims spend.
Het plan is in ieder geval om binnen twee weken de reparatie uit te voeren. Eenvoudig zal dat niet zijn, want glasvezel is zeer precies en gevoelig en dat moet je op een stampend schip dan aan nieuwe glasvezel weten te verbinden.

Arnoud

Het bericht Wie is er aansprakelijk voor een gebroken onderzeekabel als dat door een vulkaanuitbarsting kwam? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 20 januari 2022, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Tonga

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry