Winnaar Painting of the Year 2021

15/12
2021
ROERMOND (EZPress) - De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2021 is bekend.

Uit 882 ingezonden schilderijen van 416 kunstenaars uit meer dan 20 verschillende landen is ‘I Dreamt Of Paris Again Last Night` van Seppe de Meyere uit België verkozen tot Painting of the Year 2021. De kunstenaar wint € 2021.

Juryverslag

De vakjury oordeelde als volgt over ‘I Dreamt Of Paris Again Last Night` van Seppe de Meyere:

‘Een compositorisch perfect uitgebalanceerd portret met veel functionele details die op het eerste gezicht niet opvallen. De lamp in de achtergrond, de visvormen links, het geabstraheerde logo op de trui, de fragmenten stoel en de kopjes, de blauwe bril, de geel/blauwe vormen onder in het midden, enzovoorts. Het plezier en de durf in het schilderen spatten uit al deze details evenals uit het gehele schilderij. De schilder heeft een heel goed vormbesef waar hij tegelijkertijd mee speelt. De technische verkorting van de hand is bijvoorbeeld perfect uitgevoerd en dan plots ontdek je als kijker “de derde arm” die heel natuurlijk overkomt en ook niet storend werkt, alsof een beweging wordt vastgelegd. Het schilderij heeft een heel eigentijdse uitstraling en ademt een soort Instagram sfeer: #nofilter. De groene achtergrond werkt door in de haren en functioneert als een sterk repoussoir voor het portret. Het schilderij gaat niet vervelen en blijft spannend. Zelfs het rood van de trui is nergens hetzelfde. Sterker nog, het schilderij lijkt bij elke nieuwe blik beter te worden.’

Publiekswinnaar

Ilgonis Rinkis wint de publieksprijs van Painting of the Year 2021 met haar schilderij `My love – just a one more “stroke”`. Dit is wat de kunstenaar zegt over het winnende schilderij: `Een vrouw die er graag mooi uitziet. Ze denkt er veel over na. Haar vriend is schilder. Die vraagt haar - Gaan we naar een concert? Ze kijkt in een kleine spiegel, brengt cosmetische verbeteringen aan en zegt in een taal die de schilder begrijpt.` Het schilderij kreeg 751 stemmen van het grote publiek. Ilgonis Rinkis wint € 500,-.

Doelstelling

Met de verkiezing Painting of the Year beoogt de organisatie de waardering en aandacht voor schilderkunst in het algemeen en de naamsbekendheid van de deelnemers in het bijzonder (internationaal) te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

Vakjury

De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle 882 inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar. Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Leo van Heijningen is eigenaar van Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag, Edwin Becker is hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en Raoul Locht is voorzitter van Stichting Kunstweek.

Expositie

Op 9 en 10 april 2022 zijn de schilderijen van de finalisten van Painting of the Year te zien zijn tijdens een speciale verkoopexpositie op Art Eindhoven in het Klokgebouw in Eindhoven (www.arteindhoven.nl).

Datum: woensdag 15 december 2021, 14:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Eindhoven, Groningen, Haren, Limburg, Noord-Brabant, Roermond

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry