Online gebiedsverbod voor man die opriep tot rellen Utrecht

08/12
OpenClipart-Vectors / Pixabay

De persoon die ervan wordt verdacht dat hij op sociale media opriep om vanavond te gaan rellen in Utrecht, heeft een ‘online gebiedsverbod’ gekregen. Dat meldde de gemeente in een persbericht eind november. En een kleine week later reageert advocaat Anis Boumanjal: “zo’n online verbod gaat heel ver en haar jurisdictie te buiten, als je het mij vraagt. Zeker als meetelt dat je verworven grondrechten en vrijheden aan banden gaat leggen, terwijl er nog geen rechterlijke uitspraak is en de uitlatingen via het reguliere strafrecht zijn aan te pakken.”

We hebben het eerder gehad over online gebiedsverboden. De burgemeester is bevoegd mensen gebiedsverboden en huisverboden te geven (Gemeentewet art. 172a), maar dat gaat over fysieke verboden: blijf weg uit deze wijk of uit de buurt van dit huis. Dat kan nuttig zijn bij rellen, omdat je mensen dan makkelijk kunt ophouden of wegsturen omdat ze het verbod overtreden, zonder dat je hoeft te onderzoeken wat ze precies bijdragen aan de rellen of het strafbare aspect daarvan. Maar dat werkt niet voor een online verbod, want welk fysiek gebied kun je daar aan koppelen?

Je kunt ook de meer algemene openbare-ordeverstoring erbij pakken (art. 172):
De burgemeester is bevoegd bij verstoring van de openbare orde of bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, de bevelen te geven die noodzakelijk te achten zijn voor de handhaving van de openbare orde.
Dit kun je lezen als ook een bevel “blijf van internet” als dat noodzakelijk is. De complicatie is dan dat je dan terecht komt in een doorkruising van de vrijheid van meningsuiting, in plaats van enkel “ga weg bij het winkelcentrum” of “niemand mag met oranje bandana’s voor het stadhuis staan” omdat je daarmee rellen de kop wilt indrukken.

Ik moet zeggen, ik ben wél blij dat Utrecht deze stap genomen heeft. Natuurlijk is het controversieel, maar in dit concrete geval lijkt het me niet meteen totaal onredelijk. En ik neem aan dat deze persoon naar de rechter stapt (het is mij niet bekend of Boumanjal diens advocaat is, voor de goede orde) om het aan te vechten, dus hopelijk komt er dan een duidelijke streep in het zand.

Arnoud

 

 

Het bericht Online gebiedsverbod voor man die opriep tot rellen Utrecht verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 8 december 2021, 08:06
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry