Netflix wil niet betalen voor toegenomen dataverbruik na hits als Squid Game

28/10
2021
3844328 / Pixabay

Jaja, en u maar denken hoe je als jurist een haakje verzint naar het immens populaire Koreaanse Netflixprogramma. De Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband eist dat Netflix betaalt voor de groei van het dataverkeer als gevolg van populaire series als Squid Game. Al een paar jaar is de videostreamer verantwoordelijk voor een van de grootste delen van het internetverkeer, iets waar providers zoals SK extra investeringen voor moeten maken.

Netflix-topman Dean Garfield zegt tegen Bloomberg dat zulke betalingen voor netwerkgebruik leiden tot een “oneerlijke, concurrentiebeperkende omgeving” waarin providers bedrijven kunnen laten betalen voor wat ze maar willen.

Toch oordeelde een Zuid-Koreaanse rechtbank eerder dat Netflix gehouden zou zijn deze kosten te vergoeden:
On Friday, the court ruled against Netflix, saying, “According to the principle of freedom of contract, whether to conclude a contract and what price to pay is a matter to be decided through the negotiations of the concerned parties.”
Oftewel: als een ISP besluit om een bedrijf niet meer te laten streamen naar haar klanten, dan is dat haar goed recht. Eh, oké. (Terzijde: Netflix blijkt 4.8% van het Koreaans netwerkverkeer te veroorzaken.)

Wij hebben in Europa daar wat meer moeite mee, en daarom hebben we ook een Verordening tegen dit soort dingen: dit is natuurlijk het probleem van netneutraliteit. Artikel 3 van de Verordening is simpel en duidelijk:

Eindgebruikers hebben het recht om toegang te krijgen tot informatie en inhoud en deze te delen, toepassingen en diensten te gebruiken en aan te bieden, en gebruik te maken van de eindapparatuur van hun keuze, ongeacht de locatie van de eindgebruiker of de aanbieder, en ongeacht de locatie, herkomst of bestemming van de informatie, inhoud, toepassing of dienst, via hun internettoegangsdienst.

Het is dus niet toegestaan als een ISP de toegang tot Netflix afknijpt of blokkeert omdat Netflix weigert de gevraagde vergoeding te betalen.

Nergens staat expliciet dat het verboden is dat ISPs en contentleveranciers afspraken maken over het onderling verdelen van kosten of investeringen. Dat lijkt gek, want dan zou de Europese collega van SK dus zo’n zelfde eis kunnen neerleggen en dan is daar geen juridisch verweer tegen. Maar die fictieve collega heeft natuurlijk geen onderhandelpositie, want ze mogen Netflix niet afknijpen of blokkeren als die weigert een kostenvergoeding te betalen.

Dit laat in zoverre de vraag open of het wel fair is dat Netflix zo’n enorm deel van het internetverkeer mag veroorzaken en de kosten voor de infrastructuur (+upgrades daarvan) mag parkeren bij de internetproviders, die dat uit eigen zak mogen betalen. Maar dat is geen juridische vraag.

Arnoud

Het bericht Netflix wil niet betalen voor toegenomen dataverbruik na hits als Squid Game verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 28 oktober 2021, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry