T-Mobile gekocht door Amerikanen, kan ik mijn contract opzeggen?

13/09
2021
Een lezer vroeg me:
T-Mobile heeft vandaag bekendgemaakt dat ze (deels) in Amerikaanse handen overgaan (als alles doorgaat). Ik maak me zorgen dat mijn telecomdata dan in de VS terechtkomt, en wil dan ook van provider wisselen. Is dat juridisch haalbaar? De voorwaarden van het bedrijf zeggen er niets over.
Investeerders Apax en Warburg Pincus trekken inderdaad maar liefst 5,1 miljard euro uit voor het telecombedrijf, zo meldden de huidige eigenaren Deutsche Telekom en Tele2 Sverige vorige week. De transactie heeft “geen effect op de proposities en diensten van T-Mobile”, staat in de persverklaring over de overname.

En dat laatste is gelijk een juridisch struikelblok, want we weten dat je telecomcontracten bij een (negatieve) wijziging tussentijds mag opzeggen. Maar een verandering van eigenaarschap bij de dienstverlener is geen wijziging van het contract, het bedrijf T-Mobile blijft als rechtspersoon gewoon bestaan. En als de contracten dan ongewijzigd blijven, dan kun je je niet beroepen op dat opzegrecht.

Algemeen kun je contracten voor telecom (telefonie, internet en dergelijke) na de eerste verlenging per maand opzeggen. Wie dus al enige tijd bij T-Mobile zit en nu weg wil, heeft dat recht. Maar let op: heb je tegen het einde van je contract een mooi aanbod gekregen voor een nieuwe telefoon, extra korting of iets dergelijks, dan heb je juridisch een nieuw contract genomen en mag je niet tussentijds weg.

Ik zie de zorg natuurlijk over Amerikaanse datagraaiers en geheime National Security Letters waarmee je telecomdata door de mallemolen gaat. Maar mijn eerste gedachte daarbij is wel dat de AVG hier toch echt voorgaat, er is werkelijk nul reden waarom abonneedata (inclusief metadata en verkeersgegevens) naar een Amerikaans moederbedrijf zou moeten gaan. Dus dat mag niet.

De toezichthouders moeten de overname nog goedkeuren. En ik kan me goed voorstellen dat omgang met persoonsgegevens een belangrijk aandachtspunt daarbij is.

Arnoud

Het bericht T-Mobile gekocht door Amerikanen, kan ik mijn contract opzeggen? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 13 september 2021, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry