Man die wifi-wachtwoord voor ander doel gebruikte schuldig aan computervredebreuk

06/09
2021
Rollstein / Pixabay

Een 51-jarige man die als schoonmaker een verborgen camera plaatste en die koppelde met het wifi-netwerk van zijn slachtoffer heeft zich onder andere schuldig gemaakt aan computervredebreuk, meldde Security.nl onlangs. De rechtbank Amsterdam veroordeelde de man eind augustus tot 10 maanden cel (4 voorwaardelijk) voor deze computervredebreuk, gekoppeld aan het maken van stiekeme intieme beelden in de slaapkamer van zijn opdrachtgever. Het is in zoverre opmerkelijk dat enkel “gebruik voor ander doel” niet snel computervredebreuk is.

De zaak kwam aan het licht toen de vrouw een verborgen ip-camera had ontdekt, die was vastgeplakt met hetzelfde dubbelzijdige tape dat de schoonmaker eerder voor klusjes in haar huis had gebruikt. De verdachte was daarnaast één van de weinige personen die een sleutel van het huis van de vrouw had. De camera was aan het wifi-netwerk van het huis gekoppeld; de man had het wachtwoord gekregen zodat hij tijdens het werk naar muziek kon luisteren. En dat ziet de rechtbank als een probleem:
Nu verdachte het wifi-wachtwoord heeft gebruikt met een ander doel dan waarvoor deze aan hem was verstrekt is de rechtbank van oordeel dat verdachte opzettelijk wederrechtelijk is binnengedrongen in een geautomatiseerd werk (de router dan wel het wifi-netwerk), door middel van een valse sleutel.
Enige tijd geleden hadden we in Amerika de uitspraak dat je bevoegdheid misbruiken geen computervredebreuk meer was, dankzij de Supreme Court. In Nederland ligt dat iets subtieler: in 2019 hadden we bijvoorbeeld wijkagent Jan die mensen natrok, wat de grenzen van zijn autorisatie ver te buiten ging en computervredebreuk opleverde. Hier zou ik het ook zeker wel “vér te buiten” vinden gaan, de sprong van “mag ik muziek luisteren via je netwerk” naar stiekem een ip-camera via dat netwerk laten werken die met een bewegingssensor geactiveerd wordt is hoe dan ook te groot.

Het wil dus niet zeggen dat wanneer je autorisatie tot X hebt, dat dan ieder gebruik dat de letter van X te buiten gaat, automatisch computervredebreuk is. Had de man het wifi-wachtwoord gebruikt om ook te kunnen internetten (even Buienradar bekijken of googelen hoe je balpen van een houten tafel krijgt) dan zou ik er zeer veel moeite mee hebben gehad als dat computervredebreuk zou opleveren.

Naast de computervredebreuk wordt de man ook veroordeeld tot het afluisteren van gesprekken in die slaapkamer, en specifiek het vervaardigen en bezitten van “een afbeelding van seksuele aard” (art. 139h Strafrecht). Dit artikel is deel van het verbod op wraakporno, wat hier niet echt het geval is (“gewoon voyeurisme”) maar het artikel past bij het feit. Hij krijgt alles bij elkaar 10 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk, en moet bijna 1200 euro schadevergoeding betalen.

Arnoud

Het bericht Man die wifi-wachtwoord voor ander doel gebruikte schuldig aan computervredebreuk verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 6 september 2021, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Houten, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry