Kabinet wil telecomproviders verplichten om telefoonspoofing aan te pakken

21/06
2021
Het kabinet komt later dit jaar met een voorstel om de Telecommunicatiewet zo aan te passen dat telecomproviders worden verplicht om telefoonspoofing aan te pakken. Dat las ik bij Security.nl, dat zich baseert op een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Grapperhaus. Een logische maatregel lijkt me dat je niet zomaar toestaat dat iedere klant ieder nummer als afzender kan sturen, waar ik vorig jaar over blogde. Eind vorig jaar besloten banken na overleg met minister Hoekstra om slachtoffers van telefoonspoofing met terugwerkende kracht te vergoeden. 96 procent van de slachtoffers is inmiddels vergoed. Dat voelt als een stuk meer geld dan zo’n maatregeln.

Helaas komt het steeds vaker voor dat oplichters (“phishers”, in het jargon) gebruik maken van gespoofte telefoonnummers. Dat is logisch, want als een slachtoffer het werkelijke nummer van een bank als beller ziet, zal hij eerder het verhaal geloven natuurlijk. En technisch is dit simpel: telecomproviders hanteren in de praktijk geen enkele beperking , zoals dat het ingestelde nummer ergens aan jouw bedrijf gekoppeld moet zijn in de administratie van de telecomprovider. Ik weet niet waarom dat niet gebeurt.

Nu is er dus een plan om de wet aan te passen om hier regels voor te maken:
De regels voor nummerdoorgifte (de afzenderinformatie van een oproep of bericht) zullen daarbij worden aangepast en ook zal het gebruik van alfanumerieke informatie worden betrokken door hieraan passende voorwaarden te verbinden. Het wetsvoorstel omvat voorts een beperking van het extraterritoriale gebruik van nummers uit het nummerplan. Bij de regels voor nummerdoorgifte zullen concrete verplichtingen bij telecomaanbieders worden gelegd, en zal nadrukkelijk ook de rol van de aanbieder van de telecomdienst van waaruit de oproep plaatsvindt of het bericht wordt gestuurd, worden geadresseerd.
De kern van het probleem – als ik het ondertussen goed begrijp – is dat telecomproviders vaak geen eigen infrastructuur hebben, maar deze inkopen bij een grotere partij. Dat kan zelfs bij meerdere lagen (ik koop bij A, die inkoopt bij B, die weer bij C, enzovoorts tot ergens bij X of Y). En als je dan als X of Y dat mogelijk wil maken, dan is controleren of de klanten van A wel gerechtigd zijn tot die nummers wel héél veel rompslomp. Zeker omdat het dan gaat om A1 t/m A9001 bij wijze van spreken.

Desondanks lijkt me een check als deze de enige mogelijkheid. Het enige alternatief dat ik kan bedenken is een zwarte lijst – gij zult niet toestaan dat er met deze nummers outbound gebeld wordt, behalve provider K want die hééft de bank als klant – maar dan moet dat continu geupdate worden en is er discussie over wie er wel of niet op mag. Alleen banken, ook betalingsproviders, en hoe zit het met pakketbedrijven zoals DHL waar ook veel oplichting plaatsvindt (“Uw pakketje vereist inklaringskosten”)?

Arnoud

Het bericht Kabinet wil telecomproviders verplichten om telefoonspoofing aan te pakken verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 21 juni 2021, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry