Stop de waanzin. Verbied biometrische surveillance!

17/06
2021
Biometrische surveillance brengt onze rechten, vrijheden en samenleving ernstige schade toe. Daarom moeten we ons daartegen beschermen. Zolang er geen verbod is om ons die bescherming te bieden, zijn we aangewezen op geïmproviseerde middelen. Maar die maken het (samen)leven niet makkelijker.

Onze vrijheden in de openbare ruimte zijn van groot belangIn een vrije en open samenleving speelt de openbare ruimte een belangrijke rol. Het is de plek waar het openbare leven en het publieke debat zich afspelen en waar wij onze democratische rechten —zoals het recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en non-discriminatie— uitoefenen. Het is belangrijk dat iedereen zich er vrij voelt. Vrij om samen te komen, om je mening te uiten en om je te kunnen verplaatsen, zonder dat je wordt gevolgd. Op die manier geven we samen vorm aan onze samenleving.

Geïmproviseerde bescherming is niet de oplossingBij gebrek aan een structurele oplossing grijpen sommige burgers naar eigen middelen om hun identiteit en rechten en vrijheden te beschermen. Maar nu gezichtsherkenningstechnologie zo ver is ontwikkeld dat je zelfs met een mondkapje op herkenbaar blijft, zijn er nog maar weinig manieren om écht anoniem over straat te gaan. Een mogelijke uitkomst? Een papieren zak over je hoofd om je gezicht te verbergen. Ja, op die manier blijf je veilig voor biometrische surveillance. Maar deze vorm van bescherming brengt ook hoge kosten met zich mee. Het dagelijkse leven wordt er namelijk niet makkelijker op met een papieren zak over je hoofd. En ook samenwerken en onderlinge communicatie gaan stroef als je elkaar niet kunt zien.

Wat het in deze tijd kost om je nog vrij en anoniem in de publieke ruimte te bewegen zie je in deze video:

https://www.bitsoffreedom.nl/wp-content/uploads/2021/06/lang-NL.mp4

Biometrische surveillance brengt u en de samenleving ernstige schade toeDe maatschappelijke kosten die de inzet van biometrische surveillance in de openbare ruimte met zich meebrengt zijn te groot. Door de ongerichte toepassing van biometrische surveillance wordt elke voorbijganger in beeld gebracht. Zo kunnen individuen op grote schaal worden geïdentificeerd, geanalyseerd, gevolgd, geprofileerd en gestuurd. Deze technologie creëert een samenleving van wantrouwen, controle en discriminatie waarin je niet langer anoniem kunt deelnemen aan het openbare leven. Dat heeft een beperkende werking op hoe vrij je je voelt je rechten uit te oefenen. En dus ook op hoe vrij je bent om zelf onderling te bepalen hoe je met elkaar samen wilt leven.

Daarom hebben we goede bescherming nodig tegen de inzet van dergelijke surveillance. Bescherming van onze individuele rechten en vrijheden, maar dus ook van de samenleving als geheel. Bestaande wetgeving kent een verbod op biometrische surveillance. Maar de uitzonderingen daarop worden misbruikt, en er wordt niet krachtig genoeg gehandhaafd om in de praktijk voldoende bescherming te bieden.

Twee dingen die jij kunt doenWe willen geen papieren zakken samenleving, maar zolang er geen structurele oplossing is zijn we op dergelijke beschermingsmiddelen aangewezen. Zeg samen met ons \`nee\` tegen een #PaperBagSociety en deel waarom het voor jou niet werkt om te leven met een papieren zak op je hoofd. Roep samen met ons op tot een verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte!

Download hier het plaatje

En wil jij ook dat er wetgeving komt die ons en onze openbare ruimte op structurele wijze beschermt tegen biometrische surveillance?

Teken dan ons burgerinitiatief #ReclaimYourFace

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatief.

 

Met veel dank aan Herman Verhagen voor de videobeelden en Bart Noordervliet - van Zwienen voor de foto\'s!

Datum: donderdag 17 juni 2021, 10:00
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry