Steunpakket culturele en creatieve sector derde kwartaal

15/06
2021
DEN HAAG (EZPress) - Het kabinet heeft besloten om de steunpakketten voor de culturele en creatieve sector te verlengen. In totaal gaat het om € 147,25 miljoen voor het derde kwartaal.

Het gaat om € 45 miljoen voor instellingen in de basisinfrastructuur, instellingen die subsidie ontvangen via de Erfgoedwet en instellingen met een meerjarige subsidie van de rijkscultuurfondsen. € 25 miljoen is voor verlenging van de directe steun aan makers. € 25,75 miljoen is voor de opengestelde monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds, de termijn hiervoor is verlengd. Voor de regionale en lokale cultuur reserveert het ministerie van BZK € 51,5 miljoen voor gemeenten en provincies. Dit bedrag komt bovenop de € 60 miljoen voor de lokale cultuur en buurt- en dorpshuizen in de eerste helft van 2021.

Effect steunmaatregelen

In het onlangs verschenen rapport `Ongelijk getroffen ongelijk gesteund` van de Boekmanstichting zijn de effecten van de steunmaatregelen van 2020 onderzocht. Het laat onder meer zien dat coronasteun voor een deel werkt. Wel is er een groot verschil tussen de meerjarig gesubsidieerde en de overige organisaties. De culturele organisaties die het meest afhankelijk zijn van publieksinkomsten worden bovenmatig hard geraakt. Zo zagen de poppodia en de vrije producenten zo’n 95% van hun eigen inkomsten verdwijnen. De coronasteun compenseerde dit niet voldoende. Andere grote verliezers zijn de zelfstandigen: gemiddeld is er 55% op hen bezuinigd. De VNG liet eerder de gids `Corona, cultuur en gemeente` maken met tips, handvatten en voorbeelden van hoe gemeenten de compensatie voor de lokale culturele sector kunnen inzetten.

Meicirculaire

In de meicirculaire 2021 vindt u meer informatie over de compensatiemiddelen voor cultuur. Hierin staat ook aangegeven dat en op welke wijze de afspraak voor reële compensatie van inkomstenderving over geheel 2021 wordt doorgetrokken. Verder worden de al gemaakte specifieke afspraken opgesomd en de bijlage bevat een rekenblad waarmee gemeenten kunnen nagaan wat een en ander op lokaal niveau betekent.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 15 juni 2021, 09:52
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry