Bertus de Leeuw wint Kunst in de Gemeente Maasdriel

11/06
2021
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - Vrijdag 11 juni is tijdens een officiële prijsuitreiking in de St. Maartenskerk in Zaltbommel Bertus de Leeuw, met zijn kunstwerk Wij Maasdriel, als winnaar uitgeroepen van het project Kunst in de Gemeente Maasdriel. Hij ontving de prijs uit handen van kunsthistoricus en jurylid Roland Gieles. Bertus de Leeuw wint € 3000 en zijn winnende kunstwerk wordt na de tentoonstelling in de St. Maartenskerk (12 t/m 27 juni) een jaar lang geëxposeerd in het gemeentehuis van Kerkdriel.

Voor het Kunst in de Gemeente Maasdriel konden kunstenaars uit de gemeente eerder dit jaar een of twee kunstwerken of ontwerpen indienen met als thema ‘Typisch Maasdriel’. Uiteindelijk stuurden 18 kunstenaars 30 kunstwerken in. Uit al die inzendingen koos een vakjury 10 genomineerde kunstwerken. Die juryleden zijn: Anita Sørensen (wethouder cultuur), Susan Hoskam (inwoner), Roland Gieles (kunsthistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel), René van Cromvoirt (inwoner) en Mariella van Heck (cultuurcoach bij stichting Welzijn Bommelerwaard).

Tentoonstelling 10 genomineerden

Deze 10 genomineerde kunstwerken zijn van de volgende lokale kunstenaars: Ad de Rouw (Kerkdriel), Anny Klip-van den Anker (Ammerzoden), Bertus de Leeuw (Kerkdriel), Diny Hooijmans (Kerkdriel), Ellen Holleman (Rossum), Jan van Hekezen (Rossum), Joris Baudoin (Heerewaarden), Loes van Glabbeek van den Berk (Ammerzoden), Rob Reis (Rossum) en Truus Brands (Hurwenen). Hun werken zijn niet alleen te zien op de website van Kunst in de Gemeente (www.kunstindegemeente.nl/gemeenten/maasdriel/genomineerden/), maar ook in het echt te bewonderen in de St. Maartenskerk in Zaltbommel van 12 tot en met 27 juni.

Voor openingstijden en meer informatie over de tentoonstelling kun je terecht op de website www.publiek-online.nl. Deze tentoonstelling werd op vrijdagavond 11 juni tijdens de prijsuitreiking officieel geopend door wethouder Anita Sørensen.

Publiekstemmen en finalisten

Onderdeel van het project was ook een publieksronde. Alle inwoners van de gemeente konden een stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk en zo de drie finalisten bepalen. In totaal werden 1.643 stemmen uitgebracht waarmee de werken van Truus Brands, Jan van Hekezen en Bertus de Leeuw in de finale belandden (www.kunstindegemeente.nl/gemeenten/maasdriel/finalisten/). Uit deze finalisten koos de vakjury vervolgens het werk Wij Maasdriel van Bertus de Leeuw tot winnaar. Met portretten van tientallen inwoners van Maasdriel laat het kunstwerk van De Leeuw zien dat mensen Maasdriel maken. Wij (zijn) Maasdriel. Het werk Energie van Truus Brands eindigde op de tweede plek en View to Tiel van Jan van Hezeken op de derde plaats.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, het project en de activiteiten van sommige deelnemende kunstenaars op www.publiek-online.nl.

Datum: vrijdag 11 juni 2021, 20:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Maasdriel, Tiel, Zaltbommel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry