Vandaag lanceren we De Korte Cursus Manipulatie

23/02
Het afgelopen jaar hebben we onderzoek laten doen naar de manipulatie door YouTube, Google en Facebook. Van censuur, tot profilering en zelfmanipulatie. Hoog tijd om al die sluwe trucs in kaart te brengen, want ons vrije internet staat onder druk.

Volg nu onze Korte Cursus Manipulatie

We brengen met z\'n allen dagelijks uren door op sociale media. Daarmee hebben techgiganten Google en Facebook enorme invloed op wat we lezen en zien. Dr. Holly Robbins deed voor ons onderzoek naar de manieren waarop deze platformen ons manipuleren. Wat blijkt: content wordt zonder waarschuwing verwijderd, onze aandacht wordt gekapitaliseerd en wie vragen heeft, kan eigenlijk nergens terecht.

Op basis van haar onderzoek maakten wij de toegankelijke tool \'De Korte Cursus Manipulatie\'. Zo dragen we bij aan een nieuwe vorm van mediawijsheid: platformwijsheid.

De online platforms die we gebruiken geven geen zak om onze mensenrechten. Het gaat ze om geld verdienen. Dr. Rebecca Gompterts - Women on waves

Vijf vormen van manipulatie, interviews en meerDe Korte Cursus Manipulatie is een laagdrempelige online tool die je wegwijs maakt door vijf vormen van manipulatie. Met behulp van animaties, quotes en een bijbehorende longread voor wie liever leest dan scrollt, hebben we het over:

Censuur / contentmoderatie
Profilering
Curatiemacht
Dark patterns
Zelfmanipulatie

We spraken bovendien een aantal mensen, die getuigen over hun gevecht met de algoritmes. Onder andere muzikante MEROL, YouTuber Noah en Dr. Rebecca Gomperts (de Abortusboot) hebben het over age-restricted video’s, familiefilters en advertenties die onze mensenrechten in het gedrang brengen.

Het meest storende was het YouTube familiefilter. Ik hoorde van anderen dat LGBTQ-content niet te vinden is als deze feature aanstaat. En inderdaad: ik kon veel van mijn eigen video’s niet terugvinden. YouTube heeft creators hier nooit over geïnformeerd. Noah - Youtuber

Wat jij kan doen
Deel de Korte Cursus Manipulatie met je omgeving (download hier een pakketje met beeldmateriaal)

Fix Je Privacy met onze Privacy Toolbox

Schrijf je in voor onze Niet-Gemanipuleerde Nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Datum: dinsdag 23 februari 2021, 07:00
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry