Een cv toegemaild krijgen betekent nog geen vergoeding hoeven te betalen

18/02
De vordering van het bureau w&s op de werkgever tot betaling van een vergoeding wordt afgewezen: geen overeenkomst, geen vergoedingsplicht op grond van ongerechtvaardigde verrijking. Aldus de rechtbank Gelderland in een randgevalletje ICT-recht, die ik vooral toch noem omdat de ergernis van online razendsnel handelende recruiters ook mij als opdrachtgever de neus uitkomt. Kort en goed: als iemand je een cv stuurt en je benadert de kandidaat, dan zit je nergens aan vast tenzij je hebt gezegd van wel.

Een bedrijf had een vacature, en zoals dat dan gaat zet je die op internet. En zoals dat dan weer gaat, krijg je dan ongevraagd mails (en telefoontjes) van recruiters van het mindere soort, zoals hier:
Vanuit Michael Page bemiddel ik alle kandidaten op het gebied van Procurement & Supply Chain. Zover ik kon zien hebben wij nog niet eerder contact gehad, vandaar dat ik nu het algemene mailadres gebruik.
Mijn nekharen gaan daar meteen van overeind staan, het klinkt als een bekende smoes om mensen te mogen mailen “ik zag dat je interesse had maar had je mailadres niet”, dat werk.

Dit bedrijf had wel interesse en gaf aan “hoor graag meer”, waarop men het cv toegemaild kreeg. Ondertussen, aldus de recruiter, was men bezig de overeenkomst op te maken, die vervolgens kwam:
Graag zijn wij u met onze gespecialiseerde aanpak van dienst. Als u akkoord gaat met ons voorstel, verzoeken wij u vriendelijk om deze overeenkomst tot opdracht per mail te bevestigen. Mocht u eerst nog vragen of opmerkingen hebben, dan bespreken we dat uiteraard graag.
Het bedrijf had echter al genoeg gehad aan de toegemailde cv, en had de kandidaat in kwestie ook al in dienst genomen. Kassa, dacht de recruiter: mag ik even 38.000 euro want je bent achter onze rug om gaan bellen met deze mens?

Natuurlijk werd er niet betaald, waarop men naar de rechter stapte. En tot grote schok van menig recruiter ging dit feest niet door: “Nu er naar het oordeel van de rechtbank geen overeenkomst tot stand is gekomen, is er geen grondslag voor veroordeling van Midl tot nakoming.”

Wie ongevraagd cv’s stuurt, moet niet gek opkijken dat de ontvanger daar mee aan de slag gaat. En dat het jouw werkwijze is dat je geld krijgt voor die dienst, is daarbij niet relevant. Moet je maar vóóraf akkoord krijgen op je voorwaarden en je prijs.

Arnoud

Het bericht Een cv toegemaild krijgen betekent nog geen vergoeding hoeven te betalen verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 18 februari 2021, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry