Kleurrijk Wonen `blurt’ camerabeelden van drone die woningen scant in Gelderland

08/02
2021
Woningcorporatie Kleurrijk Wonen legt haar woningen, via opnames vanuit drones, vanuit de lucht vast. Dat las ik in de Gelderlander (dank, tipgever). De drone vliegt langs en de aangebrachte camera maakt beelden van de technische staat van de?muren, dakbedekking en kozijnen. Wel wordt beloofd de privacy van de bewoners te respecteren. Het had een bericht uit Juinen AI Wereldstad kunnen zijn.

Ik dacht bij vluchtig lezen even dat het ging over een drone die gewoon even langsvliegt en een snelle foto maakt, maar het is even heel wat meer: bij elke huurwoning van de corporatie wordt langdurig stilgehangen en worden detailfoto’s gemaakt van muren, dak en kozijnen. Bij met name dat laatste fronsten mijn juridische wenkbrauwen, want dan fotografeer je dus ook naar binnen.

Maar gelukkig, men is AVG proof aldus de website. Op foto’s is te zien dat men van bovenaf filmt, wel met een stevige zoom, en dat mensen en kentekens worden geblurd. k zie ramen die niet uitgeblurd zijn (eerste foto, linksboven) maar met deze kijkhoek is er weinig te zien.

Het is een typisch voorbeeld van de opkomst van drones: ik zie hoe dit sneller en effectiever is dan een mens langs laten gaan, en er is op zich goed nagedacht over privacy. Ik ga er vanuit dat het blurren zo snel mogelijk gebeurt. Het nieuwsbericht heeft het over “Na de inspectie worden alle persoonlijke gegevens (inclusief ramen) op de foto onherkenbaar gemaakt door vervagen oftewel blurren.” maar dat voelt wat te generiek en laat.

Arnoud

 

Het bericht Kleurrijk Wonen `blurt’ camerabeelden van drone die woningen scant in Gelderland verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 8 februari 2021, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry