Nieuwe regels voor platforms hard nodig, maar missen ambitie

21/01
 

 

 

De Europese Commissie publiceerde twee nieuwe wetsvoorstellen voor de regulering van onze sociale media en online marktplaatsen. Die regels zijn hard nodig, maar de voorstellen van de Europese Commissie missen helaas ambitie.

Regulering van reuzenOm te beginnen: we vinden het ontzettend goed dat de Europese Commissie deze voorstellen doet, de Digital Services Act en de Digital Markets Act. In de afgelopen decennia is het internet erg veranderd. Tegenwoordig is de macht op het internet en in het verlengde daarvan ook de macht in onze maatschappij, geconcentreerd bij een beperkt aantal zeer dominante bedrijven. Het is belangrijk dat er regels komen die moeten zorgen dat we meer grip krijgen op deze technologiereuzen.

Lees hier onze analyse voor beleidsmakers in Den Haag en Brussel (PDF)

Behoud het goedeGelukkig heeft de Commissie oog voor wat nu al goed gaat. Eén van de redenen waarom het internet zo heeft kunnen groeien is dat, ook nu al, platformen en providers niet zomaar aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de uitingen van hun gebruikers. Ze hoeven alleen maar in te grijpen als ze weet hebben van de illegaliteit van zo\'n upload en dan zo snel mogelijk ingrijpen. Ze hoeven zich daarom geen zorgen te maken over onverwachte schadeclaims. En dus voelen ze ook niet de noodzaak om bij elke upload van een gebruiker te controleren of die upload wel door de beugel kan. Er is er geen reden om vooraf, in de gebruiksvoorwaarden, erg beperkend te zijn. Dat is goed voor de bescherming van jouw privacy en jouw uitingsvrijheid. Het nieuwe wetsvoorstel laat dat netjes intact.

Accepteer je de voorwaarden en inrichting van Platform A, of past Platform B je beter? Die keuze heb je nu niet.

Uitwerking is nodigFijn dat de Commissie het goede wil behouden, maar wel jammer dat ze niet ook even kijkt naar wat echt beter moet. Dat zie je bijvoorbeeld goed in het proces dat beleidsmakers \`notice and takedown\` noemen. Stel dat iemand van jou een intieme foto online zet. Jij kan dat dan aangeven bij de provider of het platform. Die beoordeelt jouw melding en maakt daarna de gewraakte informatie zo nodig ontoegankelijk. Het huidige proces laat echter veel te veel open met als gevolg dat legitieme informatie te vaak ontoegankelijk wordt, terwijl informatie die je écht snel offline wilt soms veel te lang blijft staan.

Het is belangrijk dat er regels komen die moeten zorgen dat we meer grip krijgen op deze technologiereuzen.

Er zijn genoeg verbeteringen te bedenken. De Commissie had kunnen afdwingen dat een platform altijd eerst wederhoor bij de uploader moet doen, voor zij beslist iets offline te halen. En het zou ook veel helpen als de regels onderscheid zouden maken tussen verschillende soorten content. Een melding over wraakporno wil je bijvoorbeeld anders afhandelen dan een melding over een auteursrechtinbreuk. Een gemiste kans dus.

 

 

Ambitie mistKortom, de Commissie had heel wat ambitieuzer moeten zijn. Haar voorstel legt vooral de huidige praktijk vast, en lijkt niet opgesteld vanuit een visie over ons ideale communicatielandschap. Het geeft geen richting, we dobberen gewoon  voort. Het voorstel van de Commissie zal met name bijzonder weinig veranderen aan onze afhankelijkheid van een klein aantal dominante bedrijven die de poortwachters van ons (online) publieke debat zijn. Als je een groot bereik wilt voor een video, kun je eigenlijk niet om Google\'s YouTube heen. Maar Google vind lang niet alles geschikt voor haar platform ook als het gewoon legitiem is. Het account van vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves werd bijvoorbeeld keer op keer om onduidelijke redenen beperkt. Die afhankelijkheid is slecht voor onze vrijheid.

Steun jij onze ambitie? Doneer!

Ons publieke debat online, en daarmee ook onze democratische rechtstaat, zijn gebaat bij een gebruiker die iets te kiezen heeft. Accepteer je de voorwaarden en inrichting van Platform A, of past Platform B je beter? Die keuze heb je nu niet. De keuze is nu Google\'s YouTube, of amper een handjevol views voor je video. Eén van de dingen die ons verder kunnen helpen is bijvoorbeeld interoperabiliteit. Dat zou er voor zorgen dat jij niet langer gedwongen bent om YouTube te gebruiken als je iemand die op YouTube actief is wilt volgen. Maar interoperabiliteit is helaas geen groot onderdeel in de voorstellen van de Commissie. Hopelijk weten de lidstaten en het Europees Parlement van dit voorstel alsnog een ambitieuze set regels te maken. Dat is in ieder geval onze inzet. Zeg maar, onze ambitie.

Datum: donderdag 21 januari 2021, 15:44
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Belgi, Brussel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry