Winnaar Painting of the Year 2020

17/12
2020
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - De winnaar van de internationale schilderwedstrijd Painting of the Year 2020 is bekend.

Uit 1.232 ingezonden schilderijen van 581 kunstenaars uit meer dan 20 verschillende landen is ‘Anna` van Berardino Rubini uit Italië verkozen tot Painting of the Year 2020. De kunstenaar wint € 2020. Na negen edities van Schilderij van het jaar is de bekende Nederlandse schilderwedstrijd in 2020 voor het eerst internationaal georganiseerd onder de naam Painting of the Year.

Juryverslag

De vakjury oordeelde als volgt over ‘Anna’ van Berardino Rubini:

`De winnaar van de titel Painting of the Year 2020 is Italiaanse bravoure ten top. Het is een heel intens portret dat tegelijkertijd toch ook berusting uitstraalt. Het schilderij staat met één voet in de Italiaanse traditie van schilders zoals Giovanni Boldini en Antonio Mancini en met de andere voet volledig in de hedendaagse schilderkunst.

De in de leegte starende blik van het model en het poppetje dat bijna gewurgd lijkt te worden maken het geheel een beetje beangstigend. En toch is het een met liefde overladen weergave van een overduidelijk mentaal kwetsbaar model.

Die tweeledigheid spreekt ook uit de technische benadering en schilderstijl die enerzijds heel gevoelig en realistisch perfect is, in bijvoorbeeld het gezicht van het model en het hoofdje van het poppetje, maar anderzijds heel gedurfd en grof opgezet is met felle kleuren en ferme halen van het paletmes, vooral in de gebieden rond de contouren van het model en in de achtergrond.

Al met al is het een knaller van een portret, niet alleen door de forse afmetingen (150 x 190 cm), maar ook doordat het bijna over the top is, maar toch overal in balans blijft door de extreme technische beheersing van de kunstenaar.`

Publiekswinnaar

Julanne Barry wint de Publieksprijs van Painting of the Year 2020 met haar schilderij `Joy`.

‘Joy`, een massief schilderij van 1,7 meter breed en 10,5 meter hoog, is gemaakt als eerbetoon aan haar moeder, die onlangs is overleden. Julanne Barry wint € 500,- aan kunstenaarsmaterialen.

In totaal brachten in de maanden oktober en november 31.011 kunstliefhebbers hun stem uit op de inzendingen van Painting of the Year 2020.

Doelstelling

Met de verkiezing Painting of the Year beoogt de organisatie de waardering en aandacht voor schilderkunst in het algemeen en de naamsbekendheid van de deelnemers in het bijzonder (internationaal) te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

Vakjury

De jury van Painting of the Year beoordeelde in eerste instantie alle 1.232 inzendingen digitaal en bepaalde zo de 50 genomineerden. Uit de 50 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.

Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Leo van Heijningen is eigenaar van Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag, Edwin Becker is hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en Raoul Locht is voorzitter van Stichting Kunstweek.

Expositie

Indien de coronamaatregelen het toelaten zullen de werken van de finalisten van Painting of the Year van 2 t/m 4 juli te zien zijn tijdens een speciale verkoopexpositie op de EuropArtFair in de Gashouder Westergas (www.europartfair.com).

Datum: donderdag 17 december 2020, 11:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry