Reclaim your Face

12/11
Vandaag lanceren wij samen met burgerrechtenorganisaties door heel Europa, de Reclaim your FaceBekijk hier de campagne-website!-campagne om biometrische massasurveillance te verbieden. We roepen op tot meer openheid en een publiek debat over de huidige toepassing van gezichtsherkenning en de risico\'s die biometrische surveillance in de openbare ruimte met zich meebrengt voor onze individuele rechten en vrijheden en de samenleving als geheel.

In 15 Europese landen wordt in elk geval nu al geëxperimenteerd met biometrische surveillance zoals gezichtsherkenning, in de openbare ruimte.

Over de campagneSamen met Hermes Center (Italië), Iuridicum Remedium (Tsjechië), SHARE Foundation (Servië), Chaos Computer Club (Duitsland), Homo Digitalis (Griekenland), Access Now, ARTICLE 19, EDRi en Privacy International roepen we op tot meer openheid van lokale en nationale autoriteiten door heel Europa over de ontwikkeling, toepassing en plannen voor het gebruik van biometrische surveillance technologie in onze straten en wijken.

Nu meerdere politiekorpsen en lokale autoriteiten in verschillende Europese landen in hoog tempo deze ingrijpende technologie uitrollen moeten wij onze stemmen laten horen voor een publieke ruimte waarin onze rechten, vrijheden en gemeenschappen worden beschermd. Wij denken dat dit de tijd is voor de discussie, en het niet langer kan wachten.

De Nederlandse contextOok in Nederland wordt er gebruik gemaakt van biometrische surveillance technologie. Zo werd het een tijdje ingezet in een Jumbo in Alphen aan den Rijn, maar is dat nadat er commotie over is ontstaan gestopt. Zien we de inzet van gezichtsherkenning terug op Schiphol. En maakt de politie gebruik van gezichtsherkenning in CATCH, waar onderhand maar liefst 1,4 miljoen mensen in de strafrechtdatabank staan. Dat komt neer op 1 op de 13 Nederlanders.

Het gebruik van biometrische surveillance technologie zien we ook terug in publiek-private samenwerkingsverbanden. Zoals in dit project van TNO, de landelijke politie en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam om een \`digitale veiligheidsring\` aan te leggen. We zien vaker dat er op een ondoorzichtige manier met ingrijpende surveillance technologie wordt geëxperimenteerd in onze openbare ruimte onder het mom van Living Labs, pilots of proeftuinen.

Waarom dit belangrijk isDe meest bekende vorm van biometrische surveillance technologie is gezichtsherkenning, maar dat is niet de enige. Er kunnen ook andere biometrische gegevens over jou worden verzameld, zoals je iris, de manier waarop je loopt, je oren, je stem, je DNA, je vingerafdrukken of andere kenmerken zoals religieuze kleding.

In heel Europa zien we dat politiekorpsen, lokale autoriteiten en private bedrijven op ondoorzichtige manieren experimenteren met ingrijpende technologie. Hiermee worden onze lichamen gereduceerd tot wandelende barcodes waarmee wij in de openbare ruimte worden geïdentificeerd, gevolgd en geanalyseerd.

Terwijl de publieke ruimte in een vrije, democratische samenleving een belangrijke rol speelt. Het is de plek waar we ervaringen delen en samenkomen. Waar we vrienden ontmoeten om mee te hangen. Waar we een wandelingetje maken in het park. Waar we feest vieren met onze gemeenschap. Waar politiek debat plaatsvindt en waar onrechtvaardigheden aan de kaak worden gesteld. Al deze activiteiten komen onder druk te staan wanneer in die ruimte massa surveillance technologie wordt geplaatst.

We zouden het nooit accepteren wanneer een persoon ons constant zou volgen en bij zou houden wie we zijn, wat we doen, met wie en waar we heen gaan. Waarom zouden we het wel accepteren als dit op grote schaal en geautomatiseerd gebeurt?

Het beïnvloedt niet alleen hoe we ons voelen, en dus hoe we ons gedragen in de publieke ruimte als we weten dat we constant in de gaten worden gehouden. We lopen ook constant het risico om door het algoritme als bedreiging te worden gezien. Sommigen van ons lopen zelfs een grotere kans als verdacht te worden aangemerkt op basis van kleding of huidskleur of aanwezigheid bij een protest. En door de ondoorzichtigheid is het vaak niet eens duidelijk dat de technologie wordt ingezet, door wie precies, waarom en wat er precies met de gegevens gebeurt.

Gezichtsherkenning en andere biometrische surveillance technologie in de openbare ruimte maakt van ons allemaal een potentiële verdachte. Onderzoek laat zien dat deze technologie structurele ongelijkheid in de samenleving versterkt en vaak worden ingezet om mensen te vervolgen die gebruik maken van hun rechten.

De inzet van surveillance technologie om iedere passant in de openbare ruimte te controleren brengt schade aan onze rechten en vrijheden en onze vrije en open samenleving. Daarom roepen wij op tot een verbod op biometrische surveillance technologie in de openbare ruimte en tot onmiddellijke ontmanteling van de systemen die al geïnstalleerd zijn.

Sluit je aan bij de beweging tegen biometrische massasurveillance!

.mailpoet_hp_email_label{display:none!important;}#mailpoet_form_22 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_column_with_background { padding: 10px; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_form_column:not(:first-child) { margin-left: 20px; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_paragraph { line-height: 20px; margin-bottom: 20px; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_segment_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_22 .mailpoet_date_label { display: block; font-weight: normal; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_text, #mailpoet_form_22 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_22 .mailpoet_select, #mailpoet_form_22 .mailpoet_date_month, #mailpoet_form_22 .mailpoet_date_day, #mailpoet_form_22 .mailpoet_date_year, #mailpoet_form_22 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_text, #mailpoet_form_22 .mailpoet_textarea { width: 200px; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_submit { }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_divider { }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_message { }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_form_loading { width: 30px; text-align: center; line-height: normal; }
#mailpoet_form_22 .mailpoet_form_loading > span { width: 5px; height: 5px; background-color: #5b5b5b; }#mailpoet_form_22{border-radius: 0px;text-align: left;}#mailpoet_form_22 form.mailpoet_form {padding: 20px;}#mailpoet_form_22{width: 100%;}#mailpoet_form_22 .mailpoet_paragraph.last {margin-bottom: 0} @media (max-width: 500px) {#mailpoet_form_22 {background-image: none;}} @media (min-width: 500px) {#mailpoet_form_22 .last .mailpoet_paragraph:last-child {margin-bottom: 0}} @media (max-width: 500px) {#mailpoet_form_22 .mailpoet_form_column:last-child .mailpoet_paragraph:last-child {margin-bottom: 0}}

Laat dit veld leeg
Als je hier je e-mailadres invult, dan sturen we je een update als er belangrijke ontwikkelingen zijn rond biometrische surveillance of gezichtsherkenning. We mailen je dan ook als we hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld een actie.

Dank je voor je inschrijving! Je krijgt een mailtje om het te bevestigen.

Datum: donderdag 12 november 2020, 09:30
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Duitsland, Griekenland, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry