Facebook krijgt een rekening voorgeschoteld voor het schenden van privacy

07/07
De Consumentenbond daagt Facebook voor de rechter voor het schenden van de privacy van gebruikers. Samen met Data Privacy Stichting dient de Consumentenbond een massaschadeclaim in.

Massaschadeclaim tegen FacebookFacebook weet wie je bent, waar je in gelooft, wat je seksuele geaardheid is, wat je politieke overtuiging is, hoe het gaat met je gezondheid en wat je zoal op het internet doet. Facebook verdient al jaren een goudmijn aan deze persoonlijke informatie. Zo worden ze bijvoorbeeld betaald door bedrijven, overheden, NGO’s en individuen om jou op basis van deze gegevens “gepersonaliseerde” informatie te tonen. Daarbij worden nogal eens privacyregels geschonden. De Consumentenbond is daar klaar mee en dient samen met Data Privacy Stichting een massaschadeclaim in tegen Facebook.

De lijst van privacyschendingen is langNiet alleen wordt er goed geld verdiend aan de gegevens van gebruikers, mensen zijn niet eens op de hoogte van wat Facebook allemaal van hen weet. Laat staan dat ze Facebook toestemming hebben gegeven met de gegevens aan de haal te gaan. De Consumentenbond stelt dat Facebook gebruikters niet heeft geïnformeerd of informatie zo goed verstopt heeft tussen de pagina\'s lange privacyverklaring dat het volslagen onduidelijk is wat er met persoonlijke informatie gebeurt. Bovendien houdt Facebook het niet bij de informatie binnen het sociale netwerk, maar ook daarbuiten, op websites en in apps, volgt Facebook gebruikers en niet-gebruikers. Niet alleen is dat in strijd met privacywetgeving, maar de macht van Facebook en haar dominantie binnen ons media- en communicatielandschap is hartstikke schadelijk voor de democratische rechtsstaat en voor een vrij en open internet.

Niet alleen is dat in strijd met privacywetgeving, maar de macht van Facebook en haar dominantie binnen ons media- en communicatielandschap is hartstikke schadelijk voor de democratische rechtsstaat en voor een vrij en open internet.

Kom ook in actie!Dat Facebook onze privacy schendt is geen nieuws. Bits of Freedom waarschuwt al jaren voor de misdragingen en de onbetrouwbaarheid van de techgigant. Het opnemen tegen dit soort machtige megabedrijven is een strijd van de lange adem, maar tegelijkertijd broodnodig. We juichen de actie van de Consumentenbond dan ook toe. Wil je je ook aanmelden voor compensatie? Dat kan hier.

Ben jij benieuwd wat voor data Facebook allemaal over jou heeft? Doe in een paar klikken een data-inzageverzoek via onze tool My Data Done Right.

Datum: dinsdag 7 juli 2020, 14:39
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry