Vegen we alle gezichtsherkenning van straat, of veegt IBM vooral haar eigen straatje schoon?

25/06
2020
De Amerikaanse multinational IBM gaf een statement over de risico\'s van gezichtsherkenningstechnologie voor het versterken van ongelijkheden in de samenleving. Dat klinkt goed, maar het statement laat veel ruimte voor interpretatie. Wij vroegen het bedrijf in een open brief om verduidelijking.

Het statement van IBMIBM kwam met een statement over verantwoord technologiebeleid. Het bedrijf schrijft dat technologie geen discriminatie of raciale ongelijkheid mag bevorderen. Daarom biedt het bedrijf niet langer eigen gezichtsherkennings- of analysesoftware aan voor algemene toepassing. Het bedrijf spreekt zich uit tegen het gebruik van technologie, ook dat van andere leveranciers, voor onder andere massasurveillance, etnische profilering en schending van fundamentele rechten en vrijheden.

 

Tof! Toch?Voordat we enthousisat zijn moeten we eerst helder hebben wat er nu eigenlijk wordt beloofd. De verwoordingen van het statement laten ruimte voor uiteenlopende interpretaties. Daarom heeft EDRi, een samenwerkingsverband van 44 digitale rechtenorganisaties waaronder Bits of Freedom, een open brief naar het bedrijf gestuurd. In de brief vragen we wat de toezegging te stoppen met gezichtsherkenningstechnologie voor algemene toepassing precies inhoudt en wat dit voor verandering met zich meebrengt ten opzichte van haar huidige praktijk, lopende contracten en haar werk in Europa.

 

Lees hier de brief die EDRi aan IBM heeft gestuurd

Verbied biometrische massasurveillance!In mei dit jaar heeft de EDRi-coalitie een gezamenlijke oproep gedaan om biometrische massasurveillance, waaronder gezichtsherkenning, te verbieden. We zijn het helemaal eens met IBM dat biometrische surveillance technologie ernstige schade kan toebrengen aan onze rechten en vrijheden en daarom niet thuis hoort in een democratische samenleving.

Datum: donderdag 25 juni 2020, 13:05
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry