Het uploadfilter is een gegeven, hoe we ermee omgaan niet

09/06
De Tweede Kamer buigt zich over een wetsvoorstel voor de implementatie van de Europese regels over een uploadfilter om inbreuken op het auteursrecht tegen te gaan. Dat voorstel kan veel beter, vinden wij.

AchtergrondWeet je het nog? De Europese Commissie deed een paar jaar geleden een voorstel om de regels rond de handhaving van het auteursrecht te herzien. In het voorstel werd geregeld dat aanbieders van platformen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de upload van teksten, foto\'s en video\'s waarmee inbreuk op iemands auteursrecht gemaakt kan worden. Dat heeft enorme consequenties. Zulke platformen zullen op voorhand terughoudend zijn met wat ze van gebruikers accepteren. En omdat geautomatiseerde filters de context van een upload niet kennen, zal het vaak voorkomen dat volledig legitieme parodieën en citaten geblokkeerd worden. Met een verdere verschraling van ons communicatielandschap tot gevolg.

Meer doen om jouw vrijheid te beschermenHet voorstel werd - ondanks de grote zorgen van digitale rechtenorganisaties zoals wij- vorig jaar aangenomen. Nederland moet nu, net als alle andere lidstaten, de regels overnemen in de eigen wetgeving. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid stuurde daarom een voorstel naar de Tweede Kamer. Dat wetsvoorstel lijkt een beetje op het voorstel dat het ministerie eerder al \`ter consultatie\` aanbood. Wij adviseerden het kabinet om echt veel harder haar best doen om de belangen van de internetgebruiker te beschermen. En omdat het huidige voorstel beter kan, is dat ook ons advies aan de Tweede Kamer. We schreven dat advies samen met Communia en enkele anderen.

Lees hier onze aanbevelingen aan de Tweede Kamer

Onze aanbevelingenWe hopen dat de Kamerleden het kabinet dwingen om er voor te zorgen dat de maatregelen die aanbieders van platformen nemen er niet toe zullen leiden dat de uploads waarmee géén inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt, niet meer gewoon gepubliceerd kunnen worden. Ook willen we dat het kabinet de wet zo aanpast zo dat een rechthebbende, die keer op keer onterechte claims op het auteursrecht maakt (en er daarmee voor zorgt dat legitieme uploads ten onrechte geweigerd worden), bestraft kunnen worden. Verder willen we dat de Tweede Kamer expliciet betrokken wordt bij de uitwerking van de regels. Bovendien vragen we om verheldering van een aantal definities. Tenslotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gebruik van vrije licenties, zoals Creative Commons, onder alle omstandigheden mogelijk blijft.

De Europese regels zorgen voor een verdere verschraling van ons communicatielandschap.

De Tweede Kamer aan zetDe Tweede Kamer zal zich nu eerst in een schriftelijke ronde over het voorstel buigen. De minister van Justitie en Veiligheid zal vervolgens de vragen en zorgen over het wetsvoorstel beantwoorden. Wat er daarna gebeurt is nog niet te zeggen. Óf er komt een nog een schriftelijke ronde, óf er volgt een plenair debat. Wij houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten.

Help ons scherp blijven op alle ontwikkelingen!

Datum: dinsdag 9 juni 2020, 14:55
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry