Gaat Europa een Grote Firewall rond internet zetten die filtert op grondrechten?

20/05
Gaan we toe naar een afgesloten Europees internet naar het voorbeeld van de `Great Chinese Firewall’? Dat las ik bij Linkedin, een update van DDMA-counsel Matthias de Bruyne. Hij reageerde op een Europese studie over New Developments in Digital Services, waarin men op de korte, middellange en lange termijn. In de kern: Diensten van buiten de EU zouden alleen toegang krijgen wanneer ze laten zien dat ze aan de EU standaarden voldoen, waaronder democratische waarden, gegevensbescherming, toegankelijkheid, transparantie en gebruiksvriendelijkheid. Creatief idee, en dit is dus waarom je naar mijn Summer School moet. Maar houdt het stand?

Het Europese onderzoeksrapport – dat overigens geen juridische status heeft, er is nog niet eens een wetsvoorstel – was opgesteld om de wat langere termijn visie van de EU in kaart te kunnen brengen. Digitalisering gaat alleen maar sneller, zeker nu iedereen nog wel een paar jaar massaal op afstand blijft leven en werken. Gezondheid krijgt daarbij een forse boost, maar IoT zal ook veel aan belang toenemen.

En oh ja, de cloud gaat natuurlijk piepen en kraken want die staat in Amerika en dát land rammelt zo hard dat het niet grappig meer is. Zeker nu steeds meer wetgeving (en bijbehorende praktijk) er komt die Europese rechten en waarde bedreigt, zoals de Cloud Act alweer een tijdje geleden. Dat maakt het waard om de Europese Cloud weer eens af te stoffen. Dan zit je als afnemer niet gelijk met al die bedreigingen voor persoonsgegevens, bedrijfsgeheimen en kernwaarden van het Europese leven.

Complicatie is natuurlijk dat het perfide Pangea dan nog steeds in staat is om diensten te verkopen, met mooie praatjes en goedkopere prijzen (want ze hoeven al die regelgeving niet te implementeren). Vandaar de langetermijnvoorstellen om de levering van dergelijke diensten alleen toe te staan als de dienstverlener aan Europese basisnormen voldoet. Ik moet zeggen, ik heb me altijd afgevraagd waarom we zomaar toestaan dat buitenlandse dienstverleners over onze grondrechten heen mogen denderen. Maar het is natuurlijk wel weer érg radicaal om gewoon een Europees internetje te maken.

Ga je naar mijn Summer School, dan kun je de uitdaging oppakken om zo’n Europese cloud te ontwerpen (infrastructuur of juridisch, of allebei). Nog leuker lijkt me om het perspectief te nemen van een parlementaire enquêtecommissie die vijf jaar later terugkijkt waar het misging en hoe. Van fouten leer je, dus denk eens na wat hier allemaal mis kan gaan!

Arnoud

Het bericht Gaat Europa een Grote Firewall rond internet zetten die filtert op grondrechten? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 20 mei 2020, 08:17
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry