Waarom wil de Albelli-software je Mac-wachtwoord hebben bij installatie?

18/05
2020
Via Twitter een interessante discussie tussen fotoalbumdrukker Albelli en Bruno Scheele over de installatieprocedure van de software van de eerste op de Mac van de laatste:

@albelli_nl Waarom heeft jullie desktop app mijn wachtwoord nodig om te installeren op een Mac?

Schroom niet om hier technisch op in te gaan. “Om de beste ervaring te garanderen” is namelijk een non-antwoord. Slightly smiling face

Het antwoord van Albelli komt allereerst neer op basisuitleg: wachtwoorden invoeren is nodig, zo vraagt het programma je toestemming om te kunnen installeren. Waarop Scheele terecht reageert dat het op de Mac niet zo werkt. Programma’s installeer je daar gewoon met de installatieprocedure, daar is geen wachtwoord voor nodig.

Dat laatste speelt alleen bij software die speciale permissies nodig heeft, denk aan virusscanners die overal bij moeten kunnen. Een ietwat rare situatie voor foto-software. Ja, die zal bij je bestanden moeten kunnen maar dat is een `gewone’ operatie waarvoor MacOS installatieprogramma’s geen wachtwoord nodig hebben.

Maar dan komt ie:

Als klant dien je ons toestemming te geven, voordat wij als bedrijf gemachtigd zijn om wijzigingen aan je computer te geven (met `wijzigingen’ wordt hier het installeren van een nieuw programma bedoeld). … Het is dus niet zozeer een technisch achterliggende gedachte, maar meer te vergelijken met het ondertekenen van een contract bij het aangaan van een (zaken)overeenkomst.

Deze zin riekt heel sterk naar iemand die ooit een basisboekje recht en ict las, want er zit een theoretische kern van waarheid in maar tegelijk klopt het van geen kanten.Ja, inderdaad mag een bedrijf niet op afstand wijzigingen aan iemands computer doorvoeren. Dat is verboden in de cookiewet. Downloaden en installeren van software vereist toestemming van de klant. We hebben het eerder gehad over silent installs en updates.

Maar het gaat hier om welbewust gedownloade software die men zelf installeert. Daarbij mag je toestemming wel concluderen uit het feit dat men het downloadt en de installatieprocedure start. Daarvoor is een aparte vraag niet meer nodig, en al helemaal niet door de installatieprocedure om het Mac-wachtwoord te laten vragen.

Blijft de vraag: waarom wil die applicatie wél dat wachtwoord? Welke systeembevoegdheden wil men gebruiken, en waarom? (Als flauwe jurist zeg ik dan, als je zo formeel bezig was met toestemming onder de Telecomwet dan ben je natuurlijk ook heel formeel bezig met je informatieplichten onder artikel 6:230m BW en artikel 15 AVG.)

Arnoud

Het bericht Waarom wil de Albelli-software je Mac-wachtwoord hebben bij installatie? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 18 mei 2020, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry