Misschien is nu het moment om gewoon alleen nog Europese videovergadersoftware te gebruiken?

07/04
Videobelbedrijf Zoom heeft zijn excuses aangeboden voor de vele beveiligingslekken die in de software blijken te zitten. Dat meldde Tweakers onlangs. En dat was weer vlak nadat mijn kantoor blogde dat Zoom AVG-compliant is en nadat ik zelf een webinar met die tool gaf. Dit is dus waarom juristen altijd “in principe” bij zoiets zeggen. Maar ik ben er wel een beetje klaar mee, al dat Amerikaanse nepgedoe over we value your privacy.

Er gaat een meme rond met een zogenaamde bedrijfsquiz: wie leidde de digitale transformatie in jouw bedrijf? Antwoord A: de CEO. B: de CTO. C: COVID-19. Haha, ja. Maar er zit wel een kern van waarheid in, want waar overal thuiswerken vrijwel altijd een probleem was en videoconferencing een belachelijk alternatief was voor gewoon een vergadering (en “kunnen we Slacken” dan wel “kan dat in een e-mail” alleen een vraag voor nerds was), zit iedereen nu plotsklaps de hele dag te thuiswerken, met videoconferencen en een bedrijfschat open. (Ik werk zelf alleen per e-mail maar ik ben een ouderwetse nerd.)

Voor dat alles zijn enorm veel tools beschikbaar, maar vrijwel allemaal zijn ze groot en Amerikaans. En natuurlijk weten die clubs van de GDPR, dus dat staat in mooie woorden op hun site. Maar toch gaat het steeds maar mis. En hoewel foutjes kunnen gebeuren, ook in Europa, gaat het wel heel váák mis. En dan ook nog eens precies op de punten waarvan je vanuit AVG-perspectief zegt “hoe kon je überhaupt dénken dat die kant op iets inbouwen érgens goed voor was”, in het jargon “had even een DPIA gemaakt”. Wat mij er dus van overtuigt dat het geen foutje is maar een misfeature vanuit Amerikaans denken.

En Amerikaans denken is “privacy bestaat niet als je de voordeur dichtdoet / als je online gaat”, want dat is een grondrecht voor bij jou thuis, niet bij anderen. Een online tool kan dus doen en laten wat het wil, zolang het maar commercieel handig is. Daarom gaat het steeds mis, er wordt gewoon niet nagedacht over privacy en grondrechten maar men bouwt maar wat en zegt dat het modern en handig is.

Er is dan een héleboel kunst- en vliegwerk nodig om dat weer recht te breien. Of dat nou een betaalde G-suite met een heleboel extra configuratie is of een lokaal gehoste SaaS oplossing, het kan vast wel maar het blijft lapwerk. Want als iets fundamenteel niet gemaakt is om aan bepaalde eisen te voldoen, dan lekt er altijd wel ergens iets.

En dan denk ik, als we nu toch bezig zijn met die digitale transformatie en het moet maar, waarom pakken we dan niet één tandje door om te zeggen, hoe krijgen we een échte Europese, veilige oplossing ingericht?

Arnoud

Het bericht Misschien is nu het moment om gewoon alleen nog Europese videovergadersoftware te gebruiken? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 7 april 2020, 08:13
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry