Oh, had ik maar een enorme dataset met contracten #legaltechtuesday

31/03
2020
Deze foto deed me denken aan een archief van een juridische afdeling waar ik eens kwam. Een kelder vól met contracten, en nog net ergens een lijst met welk contract waar lag (althans: zou moeten liggen). Gelukkig werd dat een paar jaar later vervangen door een CMS met ingescande PDFs. Maar nog steeds: vind maar eens het juiste contract, of zelfs die ene mooie clausule die perfect zou zijn in dit nieuwe contract.

Sindsdien bleef het me bezighouden, hoe je effectief met contracten omgaat. Het kan toch niet zo zijn dat je het elke keer helemaal opnieuw moet typen? Mede uit die frustratie kwamen mijn documentgeneratoren er, en dat werd het succesvolle dochterbedrijf JuriBlox.nl waar je nu niet alleen contracten maakt, maar ook beheert en zelfs realtime en op afstand onderhandelt.

Maar ik wil nóg een stap verder gaan. Computers kunnen contracten lezen. En ook adviseren en zelfs redigeren. Daarom bouwde ik NDA Lynn, die nu geheimhoudingscontracten kan lezen en binnenkort ook amenderen (zowel margin notes als echte redlines). Leuk spul, en in principe ook breder bruikbaar voor alle soorten contracten.

Alleen heb ik dan een levensgroot probleem. Het maken van de software om automatisch contracten te lezen en analyseren is niet het probleem. It’s the data, stupid: er moet een hele berg contracten in zo’n systeem voordat je er echt mee kunt werken. En dan ook nog eens goede; zomaar wat modelletjes van internet trekken levert niet de kwaliteit die je nodig hebt. (Dit is voor elk onderzoeksdomein waar, volgens mij.)

Helaas zijn er geen echt uitgebreide en goede open bronnen. Ik ken bijvoorbeeld Contract Standards, DocTailors en Tech Contracts, maar dat zijn slechts een handvol clausules per type. Oh en ze zijn erg Amerikaans natuurlijk.

Er zijn natuurlijk heel veel adviesbureaus en advocatenkantoren die bergen contracten hebben, maar die kunnen dat niet zomaar delen vanwege vertrouwelijkheid natuurlijk. Bovendien is ook één kantoor niet genoeg, je wilt een brede spreiding om de kwaliteit gelijkmatig en goed te krijgen. Maar hoe creëer je een markt voor zulke documenten?

Arnoud

Het bericht Oh, had ik maar een enorme dataset met contracten #legaltechtuesday verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 31 maart 2020, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry