We moeten onze digitale soevereiniteit terughalen

04/03
2020
We vieren dit jaar onze twintigste verjaardag, hoera! Dat doen we samen met jou, want jij geeft de digitale burgerrechten een stem. Speciaal voor deze gelegenheid interviewden we mensen die stil staan bij de rijke historie van Bits of Freedom. Mensen die de organisatie kleur geven en een gezicht. Een daarvan is Sjoera Nas.

Van 2009 tot en met 2018 zat Sjoera Nas in onze Raad van Advies. Sinds de lente van 2018 werkt ze als Senior Privacy Adviseur bij Privacy Company. Voor die tijd was ze onder andere verbonden aan de Autoriteit Persoonsgegevens als internet- en telecomexpert.

In twintig jaar Bits of Freedom is de organisatie alleen maar belangrijker geworden, al keren er ook oude thema’s terug: “Zo gaat het nu opnieuw over e-privacy wetgeving, over het inbouwen van achterdeurtjes in encryptie, over cookies en over de bewaarplicht. Aan de ene kant hebben we een aantal dingen al twintig jaar tegengehouden en mogen we trots zijn op wat we hebben bereikt, maar het is ook betreurenswaardig dat we op sommige punten nog in de zelfde strijd lijken te zitten.\`

Sjoera Nas - gemaakt door Remco Gerritse van IXI bedrijfsfotografie

Thema\'sHet onderwerp privacy staat daarentegen nu wel hoger op de agenda: “Privacy is een basis voor bijvoorbeeld het recht van vrijheid van meningsuiting of eerlijke verkiezingen. Heel veel rechten kan je niet uitoefen zonder privacy. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust. In mijn tijd bij Bits of Freedom vonden de aanslagen in New York plaats: privacy werd jarenlang daarna gezien als de schuilplaats van het kwaad. Wij deden erg ons best in die tijd om op een technische, politiek neutrale manier uit te leggen waarom het thema zo belangrijk is. We richtten ons daarom toen vooral op vak-journalisten en ambtenaren, niet zozeer op het grote publiek.”

https://www.bitsoffreedom.nl/wp-content/uploads/2020/03/Amnesty-Switzerland-Human-Rights-in-two-minuts-dec-2016.mp4

Amnesty International Zwitserland - video Human Rights in 2 minuten uit 2016.

EDRiWaar Sjoera Nas echt trots op is, dat is de oprichting van EDRi: “We realiseerden ons als Bits of Freedom al heel snel dat veel wetgeving uit Europa kwam, en we dus ook daar aanwezig moesten zijn. Daarom hebben we geholpen om European Digital Rights (EDRi) op te richten. Ik vind het nog steeds onze mooiste prestatie dat we een Europese coalitie hebben gevormd van burgerrechtenverdedigers. Dat er zo een netwerk is opgebouwd van wetenschappers die ons steunen.”

Wetgeving Het Europese besluitvormingsproces staat wel steeds meer onder druk: “Toen ik begon in dit vak waren Google en Facebook nog relatief kleine jongens. Inmiddels hebben die bedrijven een groter budget dan sommige lidstaten. Ook de hoeveelheid lobbyisten die zij hebben om invloed uit te oefenen is niet in evenwicht. Dat helpt hen bij het om zeep brengen van elke vorm van privacywetgeving. ”

Zelf werpt ze de vraag op hoe dat schip nog te keren is: “Je ziet dat Google nu al boetes heeft gekregen van acht miljard euro van de Europese Commissie en dat er toch weinig verandert. Boetes lijken dus niet voldoende te helpen, maar hoe moet je het dan doen? Over twintig jaar bestaat Bits of Freedom natuurlijk nog steeds, maar in welke wereld leven we dan? Hoe zouden we er voor kunnen zorgen dat we onze digitale soevereiniteit terug halen?”

Toekomst Drie jaar was Sjoera Nas mede-directeur van Bits of Freedom, van 2003 tot 2006: “Maurice Wessling en ik waren samen bij XS4ALL verantwoordelijk voor het communicatiebeleid. Toen hij wegging om Bits of Freedom op te richten, volgde ik snel.”

In haar persoonlijk archief vond ze voor ons een paar artikelen uit die tijd; over de (tijdelijke) stop van de organisatie, een persoonlijk interview en andere media-aandacht die de organisatie kreeg (zie onderstaand overzicht).

Vol vuur sluit ze af: “Ik zou heel graag willen dat Bits of Freedom net zo gevestigd wordt als Greenpeace of Amnesty International, dat was bij de oprichting het doel. Het is net iets te niche gebleven. Ik zou willen dat er straks 100.000 donateurs zijn. Daarvoor moet je echt de grote massa aanspreken, bijvoorbeeld met hele professionele Big Brother Awards. Misschien is het onderwerp privacy nog steeds te ingewikkeld.

Na twintig jaar mag je hopen op een omslag naar een grootte als Amnesty International. Die organisatie moet ook nog steeds tegen een berg opklimmen en stigma’s bevechten. Hoe je dat gaat aanpakken zijn wel de vragen voor de komende jaren. Hoe je toegankelijk kan zijn en toch de expertrol kunt behouden.”

Wij zijn jarig vier je dat mee?

Datum: woensdag 4 maart 2020, 15:07
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: New York, Verenigde Staten, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry