Winnaars Schilderij en Tekening van het Jaar 2019

20/01
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - De winnaars van Schilderij van het jaar 2019 en Tekening van het jaar 2019 zijn bekend.

Uit 694 ingezonden schilderijen werd: Theepot in het water` van Hannelore Houdijk gekozen tot Schilderij van het jaar 2019.

‘Twisted Trunk – (trompetboom)` van Marije van Wieringen werd uit 184 tekeningen gekozen tot Tekening van het jaar 2019. Deze kunstwerken zijn samen met de werken van de andere 10 finalisten van 18 januari tot en met 16 februari te bewonderen in Kunstzaal van Heijningen in Den Haag.

Juryverslag

Theepot in het water – Hannelore Houdijk:

`Een zeer origineel en spannend tafereel. De compositie is mooi en gedurfd. Dit schilderij is ver boven de originele foto uitgestegen doordat deze op het juiste moment is losgelaten. Enerzijds is dit werk heel realistisch geschilderd met zijn waterdruppels, watergolfjes, weerspiegelingen, stofuitdrukking en transparantie, maar anderzijds is het van dichtbij heel mooi speels en soms zelfs abstract. Bijna elk (klein) onderdeel van dit werk zou te isoleren zijn als een op zichzelf staand abstract kunstwerk. De jury kon geen enkel minpuntje ontdekken en dat maakt dit werk tot de terechte winnaar van Schilderij van het jaar 2019.`

Twisted Trunk – Marije van Wieringen:

` Een heel bijzonder en spannend werk met een heel andere (gevoels)waarde van veraf dan van dichtbij. Op een afstand is de uitstraling heel klassiek, een beetje zoals een ets van Dürer. Naarmate je dichterbij komt verandert het beeld in een heel moderne, grafische tekenwereld met kleine streepjes, puntjes en vlekjes. Mooi vond de jury ook hoe de tekening rechtsboven en -onder meer doorgewerkt is waardoor de vorm meer plasticiteit krijgt. Ook is hier op een heel intrigerende wijze gebruik gemaakt van moderne materialen. Deze plastische boom verandert in een l’art pour l’art oefening die een ode is aan het tekenen zelf en dus de verdiende winnaar is van Tekening van het jaar 2019.`

Publiekswinnaars

Ingo Leth won met zijn werk ‘Letter from Rembrandt’ de publieksprijs van Schilderij van het jaar 2019. Bij Tekening van het jaar koos het publiek het werk ‘Last Breath` van Negin Hosseinalipour als publiekswinnaar. Ook deze werken hangen tot en met 16 februari in Kunstzaal van Heijningen.

Doelstelling

Met de verkiezingen Schilderij van het jaar en Tekening van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de teken- en schilderkunst en de naamsbekendheid van tekenaars en schilders te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse teken- en schilderkunst realiseren.

Vakjury

De juryleden van beide wedstrijden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Leo van Heijningen van Kunstzaal Van Heijningen, Ceciel de Bie, Loes Botman en Joop Daalmeijer, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Expositie

De werken van de finalisten en de publiekswinnaars van Schilderij en Tekening van het jaar 2019 zijn van 18 januari t/m 16 februari te bewonderen en te kopen in Kunstzaal van Heijningen aan het Noordeinde, Den Haag (www.kunstzaalvanheijningen.nl).

//einde bericht

Bron: De Kunstcollega's B.V.

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu.

Datum: maandag 20 januari 2020, 14:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Holland, Wieringen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry