Als de dagen lengen, gaat de winter strengen

21/12
2019
Na zondag 22 december neemt de totale duur van het daglicht langzaam toe. Het koudste deel van de winter valt klimatologisch gezien na de kortste dag. Op de weerkaarten van de komende dagen is er geen winterweer (van betekenis) te bespeuren.

Kortste dag, later langer daglicht
Dit jaar is 22 december de kortste dag van het jaar en begint bij ons de astronomische winter. Om precies te zijn om 5.19 uur. Op deze eerste dag van de kalenderwinter staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Astronomisch gezien begint de winter op de kortste dag van het jaar (Midwinter), wanneer de zon het laagst aan de hemel staat. In Midden-Nederland komt de zon dan om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf onder. Deze dag is de kortste van het jaar. Hierna worden de dagen langer en de nachten korter. Maar al eerder in december begint de zon later onder te gaan. Bovendien: na de kortste dag duurt het nog even voor de zon weer eerder opkomt. Kortom, in januari (vanaf 8 januari), zullen we pas echt goed merken en voelen dat het 'lichter' wordt. De zon komt dan ook in de ochtend zestien minuten eerder op en gaat bijna een uur later onder dan de donkere dagen in december.

Koudere lijntjes, geen winterweer
"Als de dagen lengen, gaat de winter strengen", voor velen van u vast een bekende weerspreuk. Een ouwetje. Het koudste deel van de winter valt klimatologisch gezien na de kortste dag. Maar zeker tot begin januari wijzen de weerkaarten niet op winterweer van enige betekenis. Het blijft wisselvallig en relatief zacht voor de tijd van het jaar, maar met een paar onderbrekingen in dit geheel.

Meteorologen en menig winterliefhebber kijken dagelijks naar de inmiddels bekende pluim, met zijn in totaal 50 berekeningen van het ECMWF-model waarvan 1 de hoofdberekening is. De vraag die meteen opkomt is dan: "Zijn er (zeer) koude lijntjes te zien?" Soms toont deze pluim ons ergens in de lange termijnperiode een duidelijke tweedeling met zeg 50% koude berekeningen en 50% zachte oplossingen. De uitkomsten van het ECMWF van afgelopen nacht, de nacht naar zaterdag 21 december, laten wel wat koudere lijnen zien maar hier loopt de liefhebber van sneeuw en vrieskou vast niet warm voor. Het gaat in deze gevallen om 'stralingsvorst', gangbaar voor deze tijd van het jaar, onder de vleugels van een hogedrukgebied in onze omgeving. Het leidt de straalstroom - de westelijke hoogtestroming met aanvoer van regenstoringen en vaak zachte lucht - tijdelijk om. Met wat koudere bovenluchten kan het dan in heldere nachten met weinig wind afkoelen tot rond het vriespunt. De maxima zijn nog altijd ver boven nul. In de huidige pluim speelt dit scenario vooral net na kerst. Maar al voor het begin van 2020 zitten we alweer in zachtere lucht met en door zuidwestelijke winden. Alleen een paar berekeningen zijn in de onderste laag van de pluimgrafiek te vinden...De neerslagpluim is overigens niet zo heel nat op de lange termijn. Actieve regenstoringen lijken er tegen die tijd niet (meer) in te komen, omdat op 1 of andere manier een hogedrukgebied nog wat tegengas geeft. Licht wisselvallig kan de weerterm voor de lange termijn zijn.

Korte termijn: zondag windstoten?
Voor morgen, zondag, is de aandacht gevestigd op een klein lagedrukgebied dat met zijn kern ergens over het land beweegt, met zijn regenwolken en aantrekkende wind. Af en toe is het droog met een glimp van de winterzon. Aan de zuid- en westzijde van het passerende laagje is de wind het stevigst. Hier komen de isobaren, de lijnen die dezelfde luchtdruk met elkaar verbinden, bij elkaar. Deze 'knijpen'. We noemen dit een knijpveld(je). De wind is eerst zuidoost tot zuid, na passage van het laagje westelijk en kan even toenemen tot 5 of 6 Beaufort, met name ten zuiden van de grote rivieren en langs de west- of zuidwestkust. De windvlagen die bovenop de gemidddelde windsnelheid komen, zouden later in de middag in het midden en zuiden 60 km/u kunnen zijn, en aan de zuidwestkust is er kans op 70 km/u. Het wordt 10 graden maximaal.

Plaatselijke 'kerstvlokken'?
Na het weekend is er op maandag iets vaker ruimte voor de zon, een enkele bui blijft mogelijk en het wordt rond 9 graden. Dinsdag komt er alweer een lagedrukgebied met zijn kern naar ons land, met regen en lokaal opnieuw stevige wind. Het wordt rond 8 graden. Kerstavond volgen vanuit het westen opklaringen. Vooralsnog is eerste kerstdag overwegend droog met wat zon en opnieuw 8 of 9 graden. Donderdag, tweede kerstdag, kan droog beginnen. Maar vanaf de middag dringt alweer regen op. En jawel, ook hier gaat het waarschijnlijk om een oceaandepressie die op weg is naar onze omgeving en verder zou kunnen uitdiepen. Afhankelijk van ontwikkeling en koers ervan kan in het noordoosten tijdelijk wat natte sneeuw vallen, want hier bevindt zich dan wat koudere lucht. Ik noem het vooralsnog maar 'plaatselijke kerstvlokken'...

Samengevat: het is al een tijd geen nieuws meer dat we ook dit jaar geen witte kerst tegemoet gaan. Het negende jaar op rij met een 'groene' kerst. Het kan rondom de kerstdagen langere tijd droog zijn met even ietwat lagere temperaturen, met net na de kerstdagen mogelijk even wat nachtelijke vorst.

Datum: zaterdag 21 december 2019, 13:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry