Alpen: van wit naar groen en weer terug?

20/12
2019
Het is bijna niet voor te stellen, maar wie amper een week geleden in de Alpen was, zag vooral veel sneeuw en dus witte bergen en bergtoppen. De aanloop naar de start van het wintersportseizoen zag er gewoon fantastisch uit. Nu, met de start van de kerstvakantie, is het er in de lagere delen voornamelijk groen. Net als bij ons heeft zeer zachte lucht vanuit het zuiden ook de Alpenregio veroverd, met ook daar recordhoge temperaturen. Afgelopen dinsdag werd in Oostenrijk zelfs het warmterecord voor december verbroken.

In het Oostenrijkse Feldkirch steeg het kwik dinsdag 17 december tot maarliefst 21,3 graden en dat met het officiële winterseizoen pal voor de deur. Het recordzachte weer werd veroorzaakt door een combinatie van een zeer sterke föhnwind in de bergen, maar ook de warme oorsprong van de lucht. Met een zuidelijke stroming werd vanuit het noorden van Afrika zo’n beetje de warmst denkbare luchtsoort naar de Alpen geblazen.

Opnieuw een record?
De kans bestaat dat het kersverse record van afgelopen dinsdag vandaag alweer verbroken wordt. Met opnieuw een sterke zuidelijke wind en een felle föhn worden vandaag (vrijdag 20 december) aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk kwikstanden tot ongeveer 22 graden verwacht. Rond het middaguur werd op diverse plaatsen al een temperatuur van rond 18 graden gemeten en toen moest de maximumwaarde nog bereikt worden.

Eerst valt, zoals al vaak eerder dit seizoen, vooral regen en sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, waarbij de sneeuwgrens op tussen 1400 en 1700 meter hoogte ligt. Later in het weekend, en dan met name vanaf zondag, dringt vanuit het westen wat koudere lucht het Alpengebied binnen. En dan kan er ook aan de noordkant van de bergen weer sneeuw gaan vallen. De sneeuwgrens lijkt dan geleidelijk naar 1000 tot 1300 meter hoogte te dalen.

Toch nog witte kerst?
Al met al zijn het dus dagen met een snel wisselend landschapsbeeld. Zag het er in de aanloop naar de kerstdagen eerst op veel plaatsen sprookjesachtig uit, de warmte uitbarsting van de laatste dagen heeft heel veel sneeuw doen verdwijnen. Het zijn de storingen die vanaf komende zondag het Alpengebied bereiken, die ervoor moeten zorgen dat veel wintersportdorpen alsnog een witte kerst krijgen. Al zal dat in de meeste lagergelegen dorpen dus niet meer gaan lukken.

Bronnen: Weer.nl, Jeroen Elferink

Datum: vrijdag 20 december 2019, 14:29
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry