Decemberlente nog niet voorbij

18/12
2019
Met een zuidelijke stroming blijft de aanvoer van zachte lucht doorgaan. Vandaag is het met 8 tot 10 graden al een stuk zachter dan de norm van 5-6 graden. Morgen flirt het kwik in het zuiden opnieuw met de 15 graden en vooral in het zuidoosten is het aangenaam met veel zon. Vanaf vrijdag wordt het wisselvalliger en later iets minder zacht, maar van winterweer is geen sprake en van een witte Kerst al helemaal niet.

Gisteren lagen de temperaturen al akelig dicht in de buurt van de recordwaarden. In De Bilt werd het 14,7 graden. In de tweede helft van december is het slechts vier keer (allemaal in de afgelopen 44 jaar) nog warmer geweest, voor het laatst in 2015 met 15,3 graden.

Het klimaat verandert snel, de uitschieters naar boven worden steeds extremer en komen vaker voor. Zo was in 1976 de hoogst gemeten temperatuur voor de tweede helft van december (1901-1976) in De Bilt 13,4 graden in 1974. Daarna gingen we hier in 1977, 1987, 1989, 1994, 2015, 2017 en 2019 dik overheen.

Vroeger soms ook erg zacht in december

We zien voor De Bilt een duidelijke trend, zeer zachte decemberdagen van 14 graden of warmer die vroeger niet voorkwamen, zijn nu al niet bijzonder meer. Toch werden zulke temperaturen vroeger ook in ons land gemeten, maar dan alleen in het zuiden en oosten (met name Limburg). Door de klimaatopwarming weet de zachte lucht nu ook de rest van het land te bereiken.

Frappant is dat de landelijke warmterecords over alle KNMI-stations in het land, in tegenstelling tot weerstation De Bilt, al behoorlijk lang stand houden. Zo werd het op 4 december 1953 maar liefst 16,7 graden in Maastricht en 17,8 graden in Buchten (Midden-Limburg, weerstation inmiddels opgeheven). Op 16 december 1989 kwamen we in de buurt, toen noteerde Maastricht 16,4 graden en Oost-Maarland (Zuid-Limburg, weerstation inmiddels opgeheven) 17,4 graden. Verder deed 2015 een nieuwe poging met op 17 december in Wijk aan Zee 16,6 graden. Als alles ‘meezit’ zouden deze records in de toekomst verpulverd kunnen worden, net als dat ook gebeurde in februari en juli van dit jaar. Zo moet inmiddels een dikke 18 graden begin december goed mogelijk zijn.

Morgen regionaal 16 graden
Zo warm wordt het morgen niet, maar net als afgelopen dinsdag komt de temperatuur in het zuidoosten wel rond 16 graden te liggen. Het wordt dus spannend of we de datumrecords gaan verbreken. Landelijk is het record 15,9 graden, gemeten in 1932 op weerstation Maastricht. Het officiële datumrecord van De Bilt staat op naam van 2015 met 14,1 graden. Ook dit record komt mogelijk in gevaar. Er staat daarbij een vlagerige zuidenwind en vooral in het zuidoosten schijnt de zon flink. In het westen en noorden komt meer bewolking voor en kan het af en toe spetteren.

Groene Kerst!
Een witte Kerst is bijzonder in Nederland, zo is de kans op een officiële witte Kerst bij het KNMI in De Bilt slechts 5%. Langs de oostgrens is de kans iets groter met 10%. Dit jaar is die kans in heel Nederland nihil, het blijft namelijk zeer zacht decemberweer. De temperatuur daalt wel een beetje, maar met 7-10 graden vanaf het weekend tot en met de kerstdagen is de winter ver te zoeken. Zelfs ’s nachts ligt het kwik ruim boven nul. Het blijft daarbij licht wisselvallig met af en toe wat ruimte voor de zon. Komende vrijdag en zondag lijken wat nattere dagen te worden.

Op de lange termijn, tussen Kerst en Oud & Nieuw, zijn er voorzichtig wat signalen voor een kouder weertype met in ieder geval vorst in de nachten. De onzekerheid is echter groot, voorlopig blijft het dus afwachten voor de winterliefhebbers.

Bron: Weer.nl

Datum: woensdag 18 december 2019, 11:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Maastricht, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry