Het wordt vandaag ongemakkelijk warm

17/12
2019
Een beetje ongemakkelijk voelt het wel, zo’n dag waarop het in delen van Nederland weer bijna recordwarm kan worden. We hebben de ruim 40 graden van eind juli natuurlijk nog vers in het geheugen, maar zou het decemberrecord vandaag vallen, dan is dat eigenlijk netzo bijzonder.

Het klimaat verandert, we weten het allemaal. Dat er maatregelen moeten worden genomen om die verandering niet veel sneller te laten gaan, wordt door de meesten ook wel als een feit geaccepteerd. De laatste klimaatconferentie in Madrid is nog maar net afgelopen. Maar ondertussen is het allemaal al wel bezig. En daarmee worden we steeds weer geconfronteerd.

Bijzondere drukverdeling
Dat de temperaturen vandaag zo ver kunnen stijgen, heeft met de drukverdeling te maken. Op de oceaan is koude lucht heel ver naar het zuiden uitgestroomd. Die kou heeft een lagedrukgebied gevormd dat zich ver zuidwaarts heeft uitgebreid. Aan de voorzijde van dit lagedrukgebied, dat vanuit het westen langzaam nadert, waait de wind boven het Europese continent vanuit het zuiden. Dat is niet alleen bij ons zo, maar bijna overal, zelfs helemaal tot over Marokko aan toe.

De lucht die vandaag over ons land stroomt, is dus van zeer zuidelijke komaf. Daarbij komt dat het in Spanje en in Portugal de afgelopen dagen flink geregend heeft. Nu is het zo dat bij de condensatie van waterdamp, die tot de vorming van wolken leidt, warmte in de atmosfeer vrijkomt. Die warmte wordt in de al zachte lucht op transport naar het noorden gezet. De Pyreneeën föhnen de lucht dan nog eens uit en het warme mengsel is compleet. We kunnen weer op recordjacht.

Bijzondere ervaring
Het zal vandaag buiten de deur dus zeker bijzonder aandoen, vooral op die plekken waar de zon er even behoorlijk doorkomt. Het binnenland is in dit geval het gebied dat de beste papieren heeft. In de kustgebieden wordt juist meer bewolking verwacht, omdat daar een storing op de Noordzee dichtbij ligt. Het is die storing die gisteren de zachte lucht naar Nederland bracht en vanavond de koudere lucht boven Engeland weer laat opdringen. Die overgang gaat vanavond gepaard met bewolking en een periode met regen. In het zuiden van Limburg is er zelfs een kleine kans op onweer, hetgeen nog maar eens onderstreept hoe bijzonder het weer vandaag is.

Morgen wordt het dan duidelijk minder warm. We doen het met temperaturen tussen 8 en 10 graden. Wel komt de zon er weer geregeld door, tussen de wolkenvelden door die ook af en toe overdrijven. Na een minimumtempratuur van rond 3 of 4 graden in de komende nacht, is het morgen met temperaturen tussen 8 en 10 graden dus duidelijk minder zacht dan vandaag, maar zijn de temperaturen nog steeds hoog voor deze tijd. Normaal is ongeveer 7 gaden.

Donderdag opnieuw zeer zacht
Donderdag lijkt op een herhaling van vandaag uit te draaien. Opnieuw komt vanuit het westen een lagedrukgebied dichtbij, opnieuw draait de wind boven een groot deel van het Europese continent naar zuidelijke richtingen. En wederom komt een hoeveelheid zachte lucht naar het noorden. Hoewel een storing dichtbij ligt en vooral in het westen wolkenvelden voorkomen, lijkt de zon donderdag hernieuwd mee te doen. Op de meeste plaatsen blijft het droog, uit de bewolking in het westen kan later op de dag wel een beetje regen vallen. De temperaturen gaan flink omhoog. In het zuiden en zuidoosten kan het zomaar weer 15 graden worden, alsof het niets is.

Pas in het weekend dan opnieuw iets lagere temperaturen, zonder dat we meteen op normaal uitkomen. Vrijdag passeert daarbij vanuit he westen een regengebied, zondag trekt een lagedrukgebied over en lijken de regenkansen opnieuw erg groot. De andere dagen verlopen overdag grotendeels droog en de wind lijkt zich meest binnen de perken te houden.

Winter blijft ver weg
Op de wat langere termijn moeten de temperaturen langzaam wat dalen. Een structurele verandering zit er echter nog niet meteen in en de winter blijft voorlopig nog ver weg. Met het warme weer van dit moment heeft het er alle schijn van dat december op weg is om een warme maand te worden. Nu al zit een top 10 positie in de lijst van warme decembermaanden erin. Maar er zijn natuurlijk nog wel twee weken te gaan waarin nog van alles kan gebeuren.

Bron: Weer.nl

Datum: dinsdag 17 december 2019, 10:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Madrid, Marokko, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry