Ongewoon zachte decemberdag op komst

16/12
2019
Wie morgenochtend met muts en sjaal op pad gaat, kan in de middag weleens gaan zweten. De lucht die bij ons binnenstroomt is namelijk uitzonderlijk mild. In dit jaar dat de warmterecords veelvuldig uit de lucht dwarrelen, zouden we zomaar nog een record kunnen breken; dat van de warmste decemberdag sinds 1901.

Blik op 2015 en 1989
De verwachte maximale temperaturen voor morgen variëren tussen 10 en 13 graden in het noorden en tussen 15 en 17 graden in Brabant en Limburg. We kijken daarbij met een schuin oog naar exact vier jaar geleden. Op 17 december 2015 werd het in De Bilt 15,3 graden en in Maastricht 16,3 graden. Dat zijn net niet de recordwaarden voor deze fase van december, want Maastricht behaalde op 16 december 1989 maar liefst 16,4 graden en is daarmee koploper van alle lijstjes. De 15,3 in De Bilt is wel de landelijke aanvoerder.

De decembermaand van 2015 was wel een aparte. Met in De Bilt een gemiddelde etmaaltemperatuur van 9,6 graden werd die maand getypeerd als de zachtste decembermaand sinds tenminste het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Bovendien versloeg december 2015 zijn voorgangers met een ferme klap. Het oude record stond namelijk op 7,3 graden, uit 1974. December 2015 had dan ook niet eens een prikje winter, met nachtelijke vorst ofzo. Nee, het grootste deel van het land verliep geheel vorstvrij.

Herkomst warmte
We hebben deze herfst al veel vaker zuidelijke winden gehad, vandaar ook dat echte kou nog afwezig is geweest. Echter, de zuidelijke wind van morgen is wel een andere zuidelijke wind dan die van de afgelopen tijd. Het heeft alles te maken met een diepe trog, uitzakking van koude lucht, ten westen van ons. Die is de afgelopen weken nog niet zo zuidelijk uitgeslagen. Door die atmosferische ontwikkelingen komt de lucht die momenteel boven Spanje en omstreken hangt, morgen naar ons toe.

Föhn-effect
Daarbij speelt ook het föhn-effect mee. Dit effect is het sterkst bij neerslag, maar werkt tevens, zij het in mindere mate, als er aan de loefzijde geen regen of sneeuw valt. Het föhn-effect houdt in dat lucht die over een bergkam komt, aan de andere zijde (de lijzijde) een opwarming ondergaat waardoor het aan de lijzijde warmer is dan op dezelfde hoogte aan de loefzijde.

Vandaag valt er in de westelijke helft van Spanje regen en ook vlak zuid van de Pyreneeën zijn een paar buien mogelijk. Beide elementen leiden ertoe dat het aan de zuidzijde van de Pyreneeën een stukje vochtiger is dan aan de noordzijde. Dat vocht verdwijnt deels uit de lucht, door neerslag aan de loefzijde, en de lucht is daardoor aan de noordzijde wat droger dan aan de zuidzijde. Die drogere lucht kan aan de noordzijde, tijdens de dalende luchtbewegingen, daardoor warmer worden dan aan de zuidzijde. Aan de zuidzijde wordt de opwarming namelijk geremd door de aanwezigheid van het vocht, aan de noordzijde is de lucht droger. Dat zie je ook terug in afbeelding 5, waarin de temperatuur boven delen van Frankrijk beduidend hoger is dan in Spanje.

Morgen vriendelijker weer
De regen en motregen die vandaag vallen, vormen de voorste begrenzing van de instroom van de milde lucht. Het opwarmen begint dus vannacht al, zij het dat we dat niet merken omdat vlak bij de grond een inversie tot stand komt waardoor het in de alleronderste luchtlaag nog afkoelt tot een graad of 6. Morgen overdag kan het opwarmen dan beginnen. Mogelijk valt ’s ochtends vroeg nog wat lichte regen langs de noordwestkust, maar verder is het droog. De grijzigheid van de maandag is verdwenen, er is meer ruimte voor de zon en voor wat betreft bewolking gaat het met name om middelbare en hoge bewolking. Dus het oogt sowieso een stuk vriendelijker buiten. Vervolgens stroomt de zachte lucht binnen en gaan we dus kijken in hoeverre we aan de piektemperatuur van 16 graden of hoger gaan komen. En dan te bedenken, dat we nu klimatologisch een graadje of 5 a 6 mogen verwachten in de middag.

Bron: Weer.nl, wetterzentrale.de, KNMI.

Datum: maandag 16 december 2019, 11:16
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Leiden, Limburg, Maastricht, Spanje, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry