Bomcycloon in oosten van USA en Canada

14/12
Al enige tijd zat in de weerkaarten dat de Amerikaanse oostkust dit weekend te maken zou krijgen met een snel uitdiepend lagedrukgebied, ofwel een bomcycloon. Aanvankelijk leek het vooral een sneeuwstorm te gaan worden, maar in de loop van de week werd duidelijk dat het qua sneeuw wel mee zou vallen en dat het vooral om (veel) regen en wind zou gaan.

Een bomcycloon is een term die in de meteorologie wordt gebruikt voor een zeer snel uitdiepend lagedrukgebied, welke daardoor bijzonder heftig kan uitpakken. Het lagedrukgebied krijgt door de snelle daling van de luchtdruk een explosieve kracht en daaraan heeft de bomcycloon zijn naam te danken. Regel is dat de luchtdruk dan binnen 24 uur 24 hPa lager uitkomt.

Stormachtig en nat
De gehele oostkust van de Verenigde Staten heeft er dit weekend mee te maken. Het lagedrukgebied trok vanaf de Golf van Mexico noordoostwaarts en bracht naast veel vocht ook erg warme lucht met zich mee. Rondom het lagedrukgebied wordt met een noordelijke wind tegelijkertijd echter ook erg koude lucht vanuit Canada aangevoerd. Op de grens waar deze twee luchtsoorten elkaar ontmoeten, zijn in het oostelijke deel van de Verenigde Staten forse buien ontstaan, met regionaal ook onweer en vooral in delen van de staat Ohio sneeuwval. De kerndruk van het lagedrukgebied was zaterdag al gedaald tot 1000 hPa.

24 hPa binnen 24 uur
De kern van het lagedrukgebied trekt het komende etmaal parallel aan de Amerikaanse oostkust verder naar het noorden en bereikt zondag het oosten van Canada. Zondagmiddag is de kerndruk dan naar verwachting verder gedaald naar nog maar 970 hPa. De regel van een daling van 24 hPa binnen een etmaal om het een bomcycloon te noemen, is dan een feit. Vooral de omgeving van Quebec, maar ook New Brunswick en bijvoorbeeld Novia Scotia krijgen dan ook te maken met stormachtig weer. Op grote schaal gaat het vooral in de Canadese deelstaat Quebec ook sneeuwen, met daar op veel plaatsen in relatief kort tijd zo’n 20 tot 40 centimeter (opstuivende) sneeuw.

Ook in IJsland
Ook in IJsland was enkele dagen geleden al sprake van een bomcycloon. Op 10 en 11 december trok zo’n zelfde soort lagedrukgebied zeer snel uitdiepend over vooral het noorden van IJsland, maar het kwam in vrijwel het hele land tot veel wind en sneeuwval. Er gold code rood voor de noordelijke delen van het land, met daar gemiddelde windsnelheden van 210 kilometer per uur en lokaal (in de plaats Skalafell) zelfs windstoten tot 240 kilometer per uur. Elders gold code oranje, met ook daar in korte tijd veel sneeuw en onstuimige omstandigheden. Veel plaatsen kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. Inmiddels is de rust daar wedergekeerd, met droog weer en geregeld opklaringen. De zon laat zich daar in deze tijd van het jaar al bijna niet meer zien en dat maakt het nog eens extra koud.

Datum: zaterdag 14 december 2019, 15:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Groningen, IJsland, Leek, Mexico, Noordelijke, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry