Eerste sneeuw van dit najaar nu pas een feit!

13/12
Uit Friesland, Groningen, Drenthe en de Noordoostpolder kwamen afgelopen nacht en lokaal ook overdag meldingen van wat smeltende sneeuw en ijsregen. Zo werd het aan het eind van de nacht in Marknesse tijdelijks zelfs een beetje wit. Ook in Roodeschool werden sneeuwvlokken gezien. De eerste zichtbare sneeuw komt bijna een maand te laat!

Gemiddeld valt de eerste sneeuw in de tweede helft van november. Vaak blijft deze dan ook even liggen. Vorig jaar werden de eerste vlokken gezien op 20 november in delen van Groningen en Drenthe. In 2017 kwam het op 25 november op verschillende plaatsen in het midden en zuiden tot de eerste natte sneeuw. In 2016 en 2015 kwam de eerste sneeuw een stuk vroeger. Zo werd het in 2016 op 8 november regionaal in het oosten al een beetje wit. In 2015 werden de eerste sneeuwvlokken op de Vaalserberg al gezien op 14 oktober, dit was de vroegste sneeuwval sinds 1975.

Normaal in november al 2 sneeuwdagen
Gemiddeld over het land telt november 2 sneeuwdagen en december 5 sneeuwdagen. Dit zijn dagen waarbij sneeuw valt, het hoeft dus niet te blijven liggen en het zegt niets over de hoeveelheid. In de kustgebieden valt de eerste sneeuw meestal pas begin december. In het noorden, oosten en zuidoosten sneeuwt het gemiddeld op 3 dagen in november en in de Limburgse heuvels gebeurt dit nog iets vaker. In december sneeuwt het in het binnenland op circa 6 dagen. Dit najaar staat de teller dus pas op 1 dag, alleen in het noordoosten.

Voorlopig wordt het alleen maar zachter en is de kans op sneeuw nihil. Morgen is de bovenlucht nog koud en kunnen enkele buien met korrelhagel gepaard gaan. Daarna blijft het wisselvallig, maar gaan de temperaturen omhoog. Dinsdag wordt het 10 tot 15 graden en lijkt het weer eerder op november dan december! Het uitzonderlijk zachte weer houdt aan tot en met de Kerst en we moeten niet raar opkijken als het de rest van dit jaar niet meer tot sneeuw komt. Daarmee wordt 2019 een bijzonder sneeuwarm jaar, net als de jaren 2014 t/m 2018. In 2013 viel juist meer sneeuw dan gemiddeld. Zelfs in maart en april was het soms nog goed wit.

Normaal ruim 30 dagen sneeuw
We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen, maar een ‘normale’ winter telt meer dan 30 sneeuwdagen. In het hele winterseizoen sneeuwt het in het noordoosten en in de Limburgse heuvels het vaakst, gemiddeld op 33 dagen. Zeeland telt slechts 19 dagen met sneeuwval. Door klimaatverandering neemt het aantal sneeuwdagen fors af, zeker in het voor- en najaar. Zo hebben we het normale aantal sneeuwdagen van december sinds 2013 niet meer gehaald. Dit jaar sluit zich bij dat rijtje aan. Als dit zo doorgaat zal de nieuwe decembernorm straks rond 2 sneeuwdagen komen te liggen, de oude norm van november…

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: vrijdag 13 december 2019, 18:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Noordoostpolder, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry