Van westcirculatie naar lichte wisselvalligheid

13/12
2019
Eventjes zitten we in een westcirculatie en daar horen wind en regen bij. Na zondag gaan we over op een meer golvend patroon in de atmosfeer en daar komt ditmaal een zuidelijke wind door tot stand bij ons en wat minder neerslag. De regen gaat in de nieuwe week vooral ten westen en ten zuiden van ons vallen. Dat heeft gevolgen voor de Spaanse stuwmeren, voor de zuidelijke Alpen en misschien ook wel voor Venetië. We nemen je mee.

Stormachtige wind op zaterdag
In de twee kaarten bij dit verhaal tonen we de bovenluchtsituatie, ofwel de situatie op een kilometer of vijf boven ons. Afbeelding 2 geeft de situatie van aanstaande zaterdag weer. Wat je ziet zijn lijnen van gelijke hoogte waarop de luchtdruk nog 500 hPa is. Maar in essentie kun je in deze kaart zien dat er een straffe westelijke wind waait over een aanzienlijk deel van Europa. Die wind komt helemaal vanaf de centrale delen van de oceaan en pas boven Centraal-Europa splitst dit patroon in een noord- en een zuidtak. Dit is wat we een westcirculatie noemen; een west-oost georiënteerde straalstroom waarin aan de grond allerlei lagedrukgebieden en storingen over ons heen worden getrokken. Dat merken we ook vandaag weer, morgen gaan we het merken aan de buien én aan de wind. Aan zee komt een harde tot stormachtige westzuidwestelijke wind te waaien.

Nat decemberweer naar Zuid-Europa
De volgende afbeelding toont juist een golvende/meanderende straalstroom. Een atmosferische situatie die we de afgelopen jaren meer en meer zien. Dit is de kaart voor aanstaande dinsdag, waarbij de golf tot boven Spanje uitslaat en waardoor de meeste neerslag in die hoek van Europa gaat vallen. Bij ons wordt het niet droog, maar de droge perioden komen in de meerderheid. In Portugal en Spanje gaat het juist fors regenen. Dit is goed nieuws voor de stuwmeren. De gezamenlijke stuwmeren staan momenteel op zo’n 48 procent van hun capaciteit. Eigenlijk hadden ze op zo’n 57 procent moeten staan, maar twee te droge jaren hebben het volume aan water op een lager peil gebracht. De periode van november tot en met april moet de stuwmeren op voldoende peil brengen voor de droge en warme zomermaanden.

Zuid-Alpen en Italië
Vervolgens lijkt het erop dat die zuidwaarts getrokken ‘golf’ halverwege de week oostwaarts trekt en ook Italië en omgeving aan gaat doen. Dit gaat flink wat regenbuien veroorzaken en in de zuidelijke Alpen voor de zoveelste keer dit seizoen een bak aan sneeuw brengen. Met niet zo’n koude lucht zal het tot 2000 meter hoogte vooral in de vorm van sneeuw vallen, maar daarboven ontstaat er waarschijnlijk weer een vers sneeuwdek van meerdere centimeters.

Ondertussen komt er aan de onderzijde van zo’n ‘golf’ of ‘put’ een lagedrukgebied tot stand. De exacte positie van die depressie gaat bepalen in hoeverre het wegzinkende Venetië weer natte voeten krijgt. Als de wind aan de oostzijde van het lagedrukgebied vanuit het zuidoosten op de lagune van Venetië komt te staan, en langdurig stand houdt, kan het zomaar weer zijn dat de opzet van water weer ongemakkelijk hoog wordt voor de toeristenstad. Het gaat er dan mede om in hoeverre de wind langdurig en over een grote afstand, over de Adriatische Zee strijkt. Nou spelen er komende week geen astronomische gebeurtenissen als een springtij mee, dat scheelt, maar er gaat wel veel regen vallen. Ook na het midden van de komende week lijken er richting en in het daaropvolgende weekend nog een paar lagedrukgebieden te passeren. Iets waar de inwoners van Venetië waarschijnlijk altijd een extra oogje op houden. Grootschalige overstromingen zoals afgelopen 14 november waren uitzonderlijk, maar met zo’n laagliggende stad aan een lagune is het altijd extra spannend.

Terug naar eigen land
Als de meeste regen elders valt, wil dat nog niet zeggen dat Nederland het na zondagochtend geheel droog houdt. Nee, het wordt licht wisselvallig en vooral een stuk zachter. Richting het volgende weekeinde lopen de neerslagkansen dan weer geleidelijk op. We houden je op de hoogte.

Bron: weer.nl, Embalses.net

Datum: vrijdag 13 december 2019, 15:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry