1,84 miljoen euro boete voor verwijderen WhatsApp chats tijdens inval ACM

12/12
2019
(EZPress) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aan een bedrijf een boete opgelegd omdat ze een onderzoek van de ACM heeft belemmerd. Medewerkers van het bedrijf dat wordt onderzocht voor het maken van concurrentievervalsende afspraken, hebben WhatsApp groepen verlaten en chats gewist tijdens een inval van de ACM. Dat is verboden.

De Autoriteit Consument & Markt kan bedrijven onaangekondigd binnenvallen als er een verdenking is van overtreding van de Mededingingswet. Bedrijven zijn dan verplicht aan het onderzoek mee te werken en mogen geen bewijsmateriaal vernietigen, achterhouden of op andere wijze wegmaken. In dit geval hebben medewerkers van het bedrijf WhatsApp groepen verlaten en chats gewist. Deze chats kunnen relevant bewijs bevatten voor het onderzoek.

De ACM geeft aan het begin van een bedrijfsbezoek duidelijk aan dat medewerkers mee moeten werken aan het onderzoek en dat ze geen bewijsmateriaal mogen vernietigen. Daarom neemt de ACM deze zaak hoog op en legt ze een boete op van 1,84 miljoen euro.

Het bedrijf heeft nu erkend dat medewerkers ten onrechte WhatsApp groepen hebben verlaten en chats hebben gewist. Het bedrijf heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek naar het verwijderde materiaal, op een wijze die verder gaat dan waartoe zij wettelijk verplicht is. Daarom is de voorgenomen boete met 20% verlaagd.

De naam van de onderneming zal worden bekendgemaakt zodra het onderzoek naar de concurrentievervalsende afspraken is afgerond.

//Einde bericht

Bron: ACM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 12 december 2019, 09:54
Bron: EZPress Telecom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry