Eerste sneeuw op komst?

10/12
De kerstdagen komen dichterbij, maar het weer wil er nog niet aan. Zeker niet als je je op een Witte Kerst verheugt. Nu zijn witte kersten in Nederland zeldzaam (de laatste 100 jaar gebeurde het slechts 8 keer), maar je mag er natuurlijk altijd op hopen.

Maar hoe anti-winters de weerkaarten van dit moment er dan ook mogen uitzien, een verrassing zit altijd in een klein hoekje. En de nacht van donderdag op vrijdag zou weleens het moment kunnen zijn voor zo’n verrassing. Mogelijk gaat het in een deel van het land dan even sneeuwen.

Tussen storingen in
Vandaag gebeurt dat niet. We bevinden ons overdag tussen storingen in. Het lagedrukgebied dat gistermiddag vooral in het zuidwesten van het land even onstuimig weer bracht (met op zee windstoten van ruim 100 kilometer per uur), is naar het oosten weggetrokken. Een andere storing nadert vanuit het westen, maar passeert pas in de avond en nacht. Voor ons betekent dit een relatief rustige dinsdag met in de ochtend nu en dan zon en in de middag steeds meer bewolking. Het blijft tot in de avonduren droog, daarna gaat het vanuit het westen af en toe regenen.

De zuidelijke wind neemt toe en wordt in de loop van de dag aan zee krachtig tot hard, in het Waddengebied vanavond mogelijk even stormachtig. Een met temperaturen van maximaal 6 of 7 graden voelt het waterkoud aan. De wind versterkt dat gevoel nog eens extra.

Regen
Vanavond en de komende nacht regent het dus af en toe en waait het flink. Morgen overdag trekt de regen via het oosten het land uit. Vanuit het westen breekt dan geleidelijk de zon af en toe door. Of dat later op de dag in het oosten ook lukt, is nog even de vraag. De wind is matig., aan zee vrij krachtig uit het zuidwesten en van oost naar west wordt het tussen 6 en 9 graden.

In de nacht naar donderdag passeert een volgende storing met bewolking, een paar buien en opnieuw een vlagerige wind. Het koelt af tot tussen 2 en 5 graden. Donderdag overdag ziet het er dan opnieuw vriendelijk uit. Vooral in de ochtend komt de zon er mooi door, in de middag dringen vanuit het zuidwesten ook een paar wolkenvelden binnen. De wind draait naar zuid tot zuidoost en neemt geleidelijk toe, aan zee later tot krachtig en met 6 graden is het opnieuw waterkoud.

Spannend
Vanaf dat moment begint het interessant te worden. Vanuit het zuidwesten komt een klein lagedrukgebied naderbij dat in de loop van de nacht en vrijdagochtend precies over Nederland naar het noordoosten lijkt te trekken. Aan de noordzijde ervan is de wind oostelijk en de lucht relatief koud, aan de zuidzijde waait een zuidwestelijke wind en wordt duidelijk zachtere lucht aangevoerd. De kans bestaat dat de lucht op de kop van de storing koud genoeg is voor (natte) sneeuw en het zijn dan vooral de gebieden in het oosten en noordoosten die hier de grootste kans op maken.

Als het echt zo gaat, zou dit de eerste sneeuw van het nieuwe jaar worden, in de nacht van donderdag op vrijdag dus. Mogelijk wordt het er plaatselijk even wit van, maar een lang leven is de sneeuw niet beschoren. Zodra het lagedrukgebied is gepasseerd, draait de wind naar het zuidwesten, stroomt zachtere lucht binnen en gaat de eventuele sneeuw in regen over. De meeste computermodellen hebben deze optie er nu in zitten, variërend van een beetje natte sneeuw tot het ontstaan van een tijdelijk sneeuwdekje van 2 a 3 centimeter. Spannend dus…

Het blijft wisselvallig
Vanaf vrijdag overdag en in de dagen daarna is geen sprake meer van eventuele winterse perikelen. Het wisselvallige weer houdt nog even aan en de temperaturen lijken weer wat te stijgen. Op de langere termijn, vanaf halverwege volgende week, ontwikkelt zich boven het Europese continent een hogedrukgebied. De wisselvalligheid neemt dan af en de wind komt in de zuid tot zuidoosthoek terecht. Omdat uit die hoek zachte lucht wordt aangevoerd, verandert in de temperaturen weinig. Mocht de wind wat afnemen, dan kan het in de nachten mogelijk wel weer iets kouder worden.

Bron: Weer.nl

Datum: dinsdag 10 december 2019, 10:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry