De winter heeft misschien wel gekozen

09/12
2019
In ons verhaal van 19 november over de winterverwachting op deze site schreven we het al: het kan zomaar eens zo zijn dat we dit jaar al snel weten welke kant het op zal gaan. Als die keuze inmiddels is gemaakt, dan zullen liefhebbers van winterweer teleurgesteld zijn. Sinds ons vorige verhaal heeft zich een westcirculatie ingesteld. Daarmee lijkt het erop dat we nu voor de zachte variant, die al tijden de boventoon voerde in alle verwachtingen, gaan.

Is daarmee, wederom vanuit het perspectief van de winterliefhebber, dan ook alle hoop vervlogen? Laten we het zo zeggen: het is inderdaad redelijk hopeloos, maar nog steeds niet helemaal kansloos. Want om er meteen eens een cliché in te gooien: een echte winter verschiet niet al zijn kruit al in december. Denk bij voorbeeld aan de winter van 2011. Toen we de decembermaand van 2010 eenmaal achter de rug hadden, die in uiterst winterse sferen verliep en in een prachtige witte kerst uitmondde, gebeurde in de maanden daarna op wintergebied niet veel meer.

Andersom liet de winter van 2012 aan winterweer vrijwel niets zien, totdat we in de eerste twee weken van februari ineens met een heuse koudegolf geconfronteerd werden, die Nederland massaal op de schaats bracht en ook de rayonhoofden van de Elfstedentocht weer eens in vergadering bijeen kreeg. Was die vorstperiode er toen niet gekomen, dan was de winter van 2012 waarschijnlijk tot één van de zachtste ooit uitgegroeid. Het één sluit het ander dus niet uit.

De realiteit is voor winter ongunstig
Maar dan nu de realiteit. Zagen we ten tijde van het schrijven van de definitieve winterverwachting op de weerkaarten nog een situatie die in elk geval kansen bood op een winters vervolg, die constellatie is in de tussentijd een stuk ongunstiger geworden. We spraken toen al over de NAO-index, die aangeeft waar de voor het Nederlandse weer belangrijke lage- en hogedrukgebieden liggen. In een normale situatie, met lagedrukgebieden in de buurt van IJsland en een hogedrukgebied bij de Azoren, is de NAO-index positief. In Nederland waait dan vaak een zuidwestelijke wind, passeren geregeld storingen met regen of buien en is het relatief zacht.

Liggen de lagedrukgebieden een stuk zuidelijker, en is de luchtdruk in de buurt van IJsland juist relatief hoog, dan is de NAO-index negatief. In dat geval is bij ons de kans op oostelijke of noordoostelijke winden groter en die heb je in de winter nodig om koude lucht tot in onze omgeving te krijgen. Dat is een situatie die je vaak in koude winters tegenkomt.

Nu was de NAO-index op het moment van schrijven nog negatief – en zelfs hardnekkig negatief. Maar inmiddels is de lang verwachte kentering dan toch gekomen. De NAO-index is van teken verschoten en duidelijk positief geworden. En dat merken we aan het weer, want het is in Nederland de laatste tijd sterk wisselvallig. En relatief zacht. Gisteren bij voorbeeld liepen de temperaturen in een deel van het land tot 11 of 12 graden op. Verder regent het op dit moment vrijwel dagelijks een tijdje en waait er vaak een straffe westelijke of zuidwestelijke wind.

We zijn er nog niet vanaf
Dit alles is geheel in lijn met de zachte variant in de winterverwachting, zoals we die de afgelopen maanden steeds hebben besproken. En volgen we deze verder, de komende winter door, dan zijn we van het wisselvallige en zachte weer voorlopig ook nog niet af. Zeker tot halverwege januari zou de westcirculatie min of meer moeten aanhouden, met af en toe ook veel wind. Pas in de tweede helft van de winter zou de vaart er dan een beetje uit kunnen gaan, uitmondend in een toenemende kans op koudere, noordwestelijke stromingen met van tijd tot tijd ook winterse buien.

De laatste verwachting van 4 weken vooruit laat dat beeld ook mooi zien. Het is een zeer wisselvallige verwachting met tot in de eerste week van januari ongeveer 100 millimeter neerslag een overwegend zuidelijke tot zuidwestelijke wind (met een klein uitstapje naar zuidoost rond 19 december) en zowel in de nachten als overdag een bovennormale temperatuur. Pas tegen het einde van december neemt de onzekerheid toe en komen er ook meer koudere opties.

Een echte winter begint na kerst
En daar zit hem dan ook het kleine sprankje hoop. Want, en dan gooien we er nog maar eens een cliché tegenaan, een echte winter begint pas na de Kerst. En dat is dan waar de echte liefhebbers van de winter als winter zich nog maar even aan vast moeten houden. Blijft ook dan de westcirculatie stevig in het zadel, dan wordt het hopen op een wonder, zoals tijdens de winter van 2012 of – nog veel verder terug – de winter van 1956. Februari groeide dat jaar, na een aanloop waarin aan winterweer helemaal niets gebeurde, tot de koudste maand uit in Nederland ooit.

Bronnen: WCS, Weer.nl

Datum: maandag 9 december 2019, 10:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry