Echte winter nog niet in zicht

04/12
2019
Wat ruiten krabben hier en daar, mooie berijpte bomen en planten, af en toe de handschoenen aan. Verder dan dat lijkt de winter voorlopig nog niet door te zetten. Er komen juist weer een paar zachtere dagen aan.

Vooral mist leverde de afgelopen dagen de nodige ongemakken op. Gladheid was er ook wel, maar leverde nog geen massale glijpartijen op. Tja, astronomisch gezien is het ook nog gewoon herfst. Daar lijkt het weer dan ook veel meer op, de komende dagen.

Overgang naar zachtere lucht
Donderdag wordt min of meer een overgangsdag tussen dat wintertje en het aankomende herfstweer. We beleven eerst nog een koude nacht, met landinwaarts weer lichte of mogelijk matige vorst (als het kouder dan -5 graden wordt). Ook zal er weer wat mist ontstaan. Dit keer zal het op veel plekken wat hardnekkiger blijken dan vandaag, omdat er meer bewolking aanwezig is.

Het hogedrukgebied dat ons de afgelopen dagen van rustig en redelijk zonnig weer voorzag, schuift steeds verder oostwaarts en maakt plaats voor storingen vanuit het westen. Morgen zie we in de loop van de dag de wind draaien naar zuidwestelijke richting, en daarmee wordt de verandering ingezet. Zachtere lucht zal gaan binnenstromen, en ook komt er steeds meer bewolking onze kant op. En hoewel de donderdag landinwaarts nogal kil (en grijs) kan verlopen met maxima van 2 of 3 graden, op een enkele plek langs de kust stijgt het kwik al tot 9 of 10 graden.

Maxima worden minima
Die binnensijpelende zachte lucht zorgt er ook voor dat het in de avond en nacht naar vrijdag maar nauwelijks afkoelt. De minima van de nacht ontlopen de maxima van donderdag maar weinig. Er gaat op sommige plekken maar 1 graadje af, en van vorst is voorlopig geen sprake meer. Ook de wind neemt wat toe, dus van mist hebben we voorlopig weinig meer te vrezen.

Kletsnatte vrijdag
De bewolking is een voorbode van de regen die er aan komt. In de nacht naar vrijdag begint het vanuit het westen te regenen, en met dit regengebied hebben we bijna de hele vrijdag te maken. Dat kan aardig gaan oplopen in de regenmeters, op de natste plekken kan 15 tot 20 millimeter vallen. Ook waait het stevig, aan de noordwestkust kan makkelijk windkracht 7 bereikt worden, landinwaarts waait het matig tot vrij krachtig. Zonneschijn wordt vrijwel nergens verwacht. De temperaturen zien we dan zelfs weer stijgen tot in de dubbele cijfers; op de Wadden kan het zelfs 12 graden worden, in het oosten van het land een graad of 8.

Weekend en verder
Het weekend geeft een flink wisselvallig beeld. Vooral zaterdag zal de zon zich nog wel even laten zien, maar een droge dag zal het niet zijn, met name in het noorden van het land. Ook zondag is het grijs en regenachtig. Een voorzichtige blik in de nieuwe week geeft een aanhoudend wisselvallig beeld. Vanaf zondag zien we bovendien de bovenlucht weer flink kouder worden, waardoor buien nog wel eens pittig kunnen uitpakken.

Pas halverwege de maand beginnen er weer wat koudere signalen in 'de pluim' te verschijnen, maar de onzekerheid is nog groot. Voorlopig sluiten we de astronomische herfst dus in stijl af: grijs, bij tijden nat, winderig, en niet écht koud.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 4 december 2019, 12:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry