Ook gladde daken tijdens Pakjesavond?

02/12
Afgelopen nacht was het door bevriezing plaatselijk spekglad. Kleine ‘ijzelbuitjes’ trokken over het land bij (wegdek)temperaturen onder het vriespunt. Komende dagen is het door een hogedrukgebied overwegend droog, maar tijdens de nachten kunnen mist en lage bewolking ontstaan die overdag moeizaam oplossen. Ook kunnen bruggen, viaducten en daken glad worden door bevriezing. Gelukkig houden Sint en zijn Pieten het donderdagavond droog, maar het is wel waterkoud.

Vooral in het noorden, westen en midden van het land was het in de late nacht en vanochtend plaatselijk spekglad. Vanuit het noordwesten trokken buitjes het land binnen. In de kustgebieden lag het kwik ruim boven nul en was van gladheid geen sprake, maar landinwaarts vroor het licht en lag ook de wegdektemperatuur onder nul. Regen bevroor dan ook direct op de koude ondergrond en dat leidde tot verraderlijke ijzel.

Met name in het westelijke deel van de Veluwe was het glad, zo kwam het in de omgeving van Apeldoorn, Barneveld, Nijkerk en Putten tot regenbuitjes bij temperaturen rond -3 graden. In Apeldoorn viel zelfs regen bij -4 graden! Dieper in het binnenland verpieterden de buitjes, maar was het plaatselijk glad op bruggen en viaducten.

Vannacht opnieuw gladheid door ijzel en bevriezing
De buitjes houden vandaag aan, al is er ook gewoon ruimte voor de zon. Het is relatief zacht decemberweer met maxima tussen 5 graden in Zuid-Limburg en lokaal 10 aan de kust. De noordwestenwind is slechts zwak tot matig, alleen pal aan zee waait het iets harder.

In de loop van de avond en ook vannacht kunnen nog steeds een paar buitjes voorkomen. De temperaturen schommelen rond het vriespunt en lokaal koelt het tijdens een brede opklaring af tot -2 graden. Net als afgelopen nacht kan het lokaal spekglad worden. Aan zee ligt het kwik met een graad of 6 ruim boven nul. Ook kan vannacht mist en lage bewolking ontstaan die morgen maar moeizaam oplost. Overdag wordt het circa 6 tot 9 graden, maar in gebieden waar het kil en grijs blijft (vooral het zuidoosten) ligt het kwik slechts enkele graden boven nul. Veel wind staat er niet.

Waterkoude Pakjesavond
Onder de vleugels van een hogedrukgebied verandert woensdag weinig. Vanuit het zuidoosten stroomt iets drogere lucht het land binnen, waardoor woensdag het zuidoosten juist de grootste kans op zonneschijn heeft en de noordwestelijke helft van het land langer te maken houdt met mist en lage bewolking. Sinterklaas heeft geluk dat Pakjesavond niet op woensdagavond valt, want het koelt die avond sterk af. Het kan in de nacht naar donderdag lokaal matig vriezen met ruim -5 graden en door rijp kunnen de daken glad worden.

Donderdag start met wat zon, maar op nadering van een storing neemt de bewolking snel toe. Ook trekt de zuidwestenwind aan, daardoor voelt het koud aan. De middagtemperatuur ligt tussen 2 graden in Zuid-Limburg en 8 graden in het noordwesten, maar de gevoelstemperatuur ligt in een groot deel van het land rond of onder het vriespunt. Tijdens Pakjesavond is het nog droog, maar de wind trekt nog wat verder aan. Door de bewolking koelt het niet of nauwelijks af, maar de gevoelstemperatuur ligt in het binnenland enkele graden onder nul. Gladde of natte daken hoeven Sint en Piet dus niet te verwachten.

Koudste en warmste verjaardag Sinterklaas
Regenen doet het wel op de verjaardag van Sinterklaas, 6 december. De zon komt er waarschijnlijk niet aan te pas en het waait stevig. Terwijl het in Limburg amper 5 graden is, komt het kwik in de kustprovincies in de dubbele cijfers uit. Een stuk kouder was het in het jaar 1925. Tijdens Pakjesavond vroor het streng en in de vroege ochtend noteerde weerstation Maastricht -15,4 graden! Een nacht daarvoor werd het in Sittard zelfs -18,0 graden. Een paar jaar eerder in 1915 noteerde weerstation Maastricht nog 14,6 graden, het warmterecord op Sinterklaas’ verjaardag.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: maandag 2 december 2019, 13:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Apeldoorn, Barneveld, Gelderland, Limburg, Maastricht, Nijkerk, Putten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry