Koude start meteorologische winter

29/11
2019
De astronomische winter laat nog even op zich wachten, maar voor meteorologen begint de winter komende zondag al en deze duurt tot en met 29 februari. Na een zachte en natte periode gaan de temperaturen dit weekend naar beneden en wordt het zowaar te koud voor de tijd van het jaar. Zondag ligt het kwik in gebieden met mist en lage bewolking maar net boven nul en in de nachten vriest het op grote schaal licht.

De afgelopen dagen was het zacht en kletsnat. Vooral gisteren viel veel regen, in een brede strook vanaf Noord- en Zuid-Holland richting de Achterhoek, Twente en Drenthe viel op grote schaal ruim 20 mm. Lokaal zelfs meer dan 30 mm (Hellevoetsluis 36 mm, Schiedam 33 mm). Verder werd de zon niet of nauwelijks gezien. Alleen Den Helder noteerde als enige KNMI-station ruim één uur zon. Met 9 tot 11 graden was het zacht voor eind november.

Met een noordwestelijke aanvoer komt vandaag minder zachte lucht ons land binnenstromen. De temperatuur ligt tussen 8 en 10 graden. Het weerbeeld ziet er vriendelijk uit met een mix van zon en wolkenvelden. Vooral in de kustprovincies kan nog een enkele bui voorkomen, maar veel stelt dat niet voor.

November sluit af met vorst
Vanavond en vannacht verdwijnen de meeste buitjes en klaart het op. Later in de nacht valt ook de wind weg en kan lokaal wat mist ontstaan. Het koelt sterkt af naar 0 tot plaatselijk -3 graden. Pal aan zee is het met een graad of 5 minder koud. Door rijpvorming kan het glad worden op bruggen, viaducten en zeer lokaal ook op reguliere wegen die niet zijn gestrooid.

Morgen wordt de mooiste dag van het weekend. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het blijft overal droog. Bij weinig wind wordt het 6 tot 8 graden.

In de avond en nacht naar zondag wordt de lucht vochtiger en kan in het noorden gemakkelijk mist en lage bewolking ontstaan. In het zuiden neemt de bewolking vanuit België toe. De temperatuur ligt dan met uitzondering van de kuststrook rond of enkele graden onder het vriespunt. In het noordoosten wordt het lokaal -4 graden. Mist kan daar voor rijpvorming zorgen en dat zou zondag mooie plaatjes kunnen opleveren.

Zondag verloopt grijs en kil met in het noordoosten tot diep in de middag (dichte) mist. Vooral in het (zuid)westen kan in de loop van de middag de zon even tevoorschijn komen. Het noordwesten maakt kans op een bui, omdat de bovenlucht flink afkoelt zou dit ook een winterse bui kunnen zijn met korrelhagel of wat natte sneeuw. De maxima liggen tussen 6 graden aan zee en 3 langs de oostgrens. In gebieden met mist en lage bewolking ligt het kwik 1 graad boven nul.

Rustig winterweer
Een hogedrukgebied zorgt de eerste dagen van de nieuwe werkweek voor rustig weer. Maandag maken de kustgebieden nog kans op een buitje, daarna blijft het tot vrijdag droog met een mix van wolkenvelden en zon. In de nachten kan gemakkelijk mist ontstaan die soms overgaat in lage bewolking en overdag moeizaam oplost. De middagtemperatuur gaat omhoog naar 5 tot 9 graden, maar onder bewolking en in de mist blijft het kouder. ’s Nachts schommelt het kwik rond het vriespunt. Vanaf vrijdag krijgen lagedrukgebieden invloed op ons weer. Het wordt dan wisselvallig en vrij zacht decemberweer.

Alweer een warme herfst
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden tegen 10,6 graden normaal is de herfst voor de zevende keer op rij zachter dan gebruikelijk verlopen! De afwijking tegenover de normaal lijkt gering, maar sinds 1901 is de herfst maar 18 keer warmer geweest. De normaal (gemiddelde temperatuur over afgelopen 30 jaar) stijgt immers mee met de klimaatverandering. Komende winter zou dan ook zomaar de zevende te zachte winter op rij kunnen worden.

Bron: Jordi Huirne, weer.nl

Datum: vrijdag 29 november 2019, 11:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Drenthe, Hellevoetsluis, Noord-Holland, Schiedam, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry