De boutade van de Génestet kan weer worden aangehaald

27/11
Hoe heerlijk dat we weer in drassige omstandigheden vertoeven. De herfst van 2019 is een herfst zoals ‘ie hoort te zijn: met regen en af en toe ook wind. Vanavond en vannacht zal de wind uitermate vlagerig rond de huizen dartelen en voornamelijk het zuiden van Limburg kan zware windstoten over zich heen krijgen.

Het is dit weertype waarbij we eindelijk weer eens de boutade van de Génestet kunnen aanhalen. Het gedicht uit november 1851 waarin de predikant-dichter in klare bewoordingen blijk geeft van zijn afkeer van het natte seizoen. In de nattigheid toont ons land zich weer de zomp die het eigenlijk is, de aan de zee onttrokken delta waarin het nogal moerassig is. In deze tijden, met plassen op de straten en druppende bomen, merk je altijd heel goed hoe fijn het is dat we nu stenen huizen hebben, verwarming en warm water. Een verkoudheid is zo opgelopen, net als een griepje. En fysiek ongemak kon in armere tijden gemakkelijk tot ernstige gevolgen leiden.

O land van mest en mist, van vuilen, kouden regen,
Doorsijperd stukske grond, vol killen dauw en
damp,
Vol vuns, onpeilbaar slijk en ondoorwaadbare wegen!
Vol jicht en parapluies, vol kiespijn en vol kramp.

O saaie brij-moeras, o erf van overschoenen,
Van kikkers, baggerluî, schoenlappers,
moddergoôn,
Van eenden groot en klein, in allerlei fatsoenen,
Ontvang het najaarsweer van uw verkouden zoon!

Uw kliemerig klimaat maakt mij het bloed in de aderen
Tot modder; ‘k heb geen lied, geen honger, vreugd
noch vreê.
Trek overschoenen aan, gewijde grond der vaderen,
Gij – niet op mijn verzoek – ontwoekerd aan de zee.

Over de dichter
De Génestet was predikant bij de Remonstrantse Gemeente in Delft. Zijn leven zat vol met traumatische gebeurtenissen, waaronder de vroege dood van zijn vrouw en zijn zoontje dat nog geen jaar werd. De Génestet zelf overleed in 1861, amper 31 jaar, in het Gelderse Rozendaal. Hij schreef veel en op verschillende plekken, waaronder letterkundige brieven in het Zondagsblad. Er verschenen drie verzamelbundels van zijn hand: Eerste Gedichten, Leekedichtjes en de Laatste der eerste.

Over de regen
Waarschijnlijk zijn het vooral nog deze woensdag en donderdag dat er een flinke berg aan neerslag valt. Daarna gaat het tot en met zaterdag over een enkele bui. Ondertussen hebben we dan op de meeste plekken de klimatologische hoeveelheden neerslag binnen. Tot en met gisteren is er in de meeste provincies zo’n 70 tot 80 millimeter gevallen, in Noord-Holland lokaal tot meer dan 110 millimeter. De gebieden die voor deze maand nog een klimatologisch tekort hebben, zijn in het zuiden, oosten en noorden te vinden. Maar dat zijn ‘tekorten’ die veelal amper 10 millimeter bedragen. Met in de verwachting nog zo’n 15 tot 30 millimeter (vanaf afgelopen nacht) tot en met morgenavond, moeten we nagenoeg overal op een neerslagrijke novembermaand uitkomen. Vandaar die plassen en de drassigheid.

Bronnen: KB.nl, literatuurmuseum.nl, MeteoGroup.

Datum: woensdag 27 november 2019, 11:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Delft, Gelderland, Huizen, Leiden, Limburg, Noord-Holland, Rozendaal, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry