Wisselvallig naar het einde van november

26/11
2019
Met nog een paar dagen te gaan, lijkt het erop dat de novembermaand uiteindelijk als een iets koudere maand dan normaal de boeken in zal gaan. Lukt dat inderdaad, dan is het de tweede maand met een iets te lage temperatuur van dit jaar. Alle andere maanden verliepen zachter of warmer dan normaal. Verder is de novemberneerslag tot nu toe ongeveer normaal en is het aantal zonuren waar we in de novembermaand recht op hebben inmiddels al binnen.

De laatste dagen van de maand, op vrijdag en zaterdag na, geven een wisselvallig weerbeeld te zien. Een lagedrukgebied, nu bij de zuidwestpunt van Ierland, komt langzaam dichterbij en vuurt allerlei storingen op ons af. Vandaag al is het daarom bewolkt en kan plaatselijk al wat lichte regen of motregen vallen. Er zijn ook langere droge perioden. En ook al heeft de bewolking de overhand, lokaal kan wel even een gaatje in het wolkendek vallen wat betekent dat de zon niet overal helemaal verstek laat gaan. Met middagtemperaturen rond 11 of 12 graden is het zacht.

Actievere regenzone
Vanavond passeert een wat actievere regenzone, later in de nacht komt er een volgende achteraan. Onder de wolken wordt het niet koud; op de meeste plaatsen rond 8 of 9 graden. Morgenochtend trekt de regen naar het noorden weg, waarna leen wat opener weertype lijkt te volgen. Met soms een beetje zon, ook vrij veel bewolking en een paar buien. Vanaf de tweede helft van de middag en in de avond wordt de bewolking weer dikker en gaat het opnieuw ook vaker regenen.

Zware windstoten
Morgenavond trekt de kern van het lagedrukgebied via het Kanaal en onze westkust verder naar de Noordzee, in de buurt van Denemarken. Het bijbehorende windveld doet Zeeland en Zuid-Holland, maar ook de zuidelijke helft van Nederland aan. Daar komt morgenavond een vlagerige wind te staan die aan de Zeeuwse kust mogelijk even hard tot stormachtig wordt. Daar kunnen dan ook korte tijd zware windstoten voorkomen. In de nacht naar donderdag wordt het weer iets rustiger.

Buien
Donderdag overdag vallen vooral in het noorden geregeld buien, in het zuiden is het vaker droog en laat misschien de zon zich ook nog even zien. Er waait een matige, aan zee krachtige zuidwestelijke wind en de temperaturen schommelen in de middag rond 10, in het zuiden mogelijk 11 graden.

Springtij
Vanaf het einde van de middag en in de avond passeert vanaf het noordwesten een gebied met actievere neerslag, waarachter koudere lucht het land binnenstroomt. Op de overgang draait de wind van zuidwest naar west tot noordwest. Later in de avond en in de nacht naar vrijdag kan het dan vooral in het noordwestelijk kustgebied opnieuw tot zware windstoten komen. De combinatie van springtij en de harde noordwestenwind leidt aan zee tot relatief hoge waterstanden.

Hogedrukgebied komt dichterbij
Ook vrijdag waait het in het noordelijke kustgebied nog stevig door. Terwijl de meeste neerslag dan via het zuiden het land uit gaat, kan vanaf zee nog een enkele bui binnendrijven. Die buiigheid wordt echter onderdrukt door een hogedrukgebied, dat vanuit het westen dichterbij komt. Later op de dag neemt de wind dan ook geleidelijk af. Terwijl de zon zich duidelijk vaker laat zien dan in de voorgaande dagen, komen het kwik met ongeveer 8 graden op een lager niveau uit.

Lichte vorst in de nacht
In het weekend lijkt het rustige weer dan te overheersen. Zaterdag is een droge dag met flink wat zon. Na een nacht met plaatselijk lichte vorst, stijgen de temperaturen overdag tot rond 7 graden. In de nacht naar zondag kan het opnieuw een enkele graad vriezen. Zondag overdag kan bewolking, horend bij een lagedrukgebied dat over Frankrijk naar het oosten trekt, vanuit het zuiden ons land bereiken. Of datzelfde met de bijbehorende neerslag gebeurt, is nog even de vraag. Mogelijk trekt in het noorden een enkele bui van zee het land op. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind en de temperaturen worden niet veel hoger dan rond 4 of 5 graden.

Herfst was vrij warm
Ook al gaan we dus een paar zachte dagen tegemoet, de ‘warmte’ is waarschijnlijk net niet voldoende om de eerder deze maand opgebouwde temperatuurachterstand teniet te doen. En dan nog blijft er een vrij normale maand over. Het is in het klimaat van tegenwoordig erg moeilijk om nog aan duidelijk beneden normale temperaturen te komen, zo blijkt ook nu weer. Overigens lijkt de herfst van 2019 als een iets warmere dan normaal de boeken in te gaan. Het was een natte herfst, maar ook en herfst waarin we meer zonuren dan normaal mochten aantekenen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 26 november 2019, 09:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Frankrijk, Ierland, Noordelijke, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry