Rustig weekend, lange termijn nog steeds onzeker

22/11
2019
Sinds een paar dagen is de spreiding in de temperatuurpluim groot. En dan hebben we het over de weersverwachting voor meer dan 5 dagen vooruit. Er zijn twee 'routes' in het pakket berekeningen te zien.

Vrij rustig weekendweer
De weersontwikkelingen voor de eerstkomende vijf dagen zijn duidelijk en vrij zeker te noemen. Actieve storingen en oceaandepressies bereiken ons dit weekend niet, zaterdag kan vooral in het zuidwesten een 'afzwaaier' passeren met bewolkt weer en wat regen. Maar verder zie je de zon van tijd tot tijd en soms langduriger. De wind is zaterdag oostelijk en matig tot vrij krachtig. Oostenwind, maar (nu nog) geen aanvoer van kou uit Oost-Europa en Duitsland. De middagtemperatuur stijgt tot aan 11 a 12 graden op de 'warmste' plekken in Zuid-Nederland. In de nachtelijke uren kan het lokaal afkoelen tot bij 0 graden, vooral als het helder is met weinig wind. Dit heeft ook te maken met het vochtgehalte van de aangevoerde lucht. In de vrij droge luchtsoort, van boven het continent, kan het in de langere nachten makkelijk afkoelen. Vooral als het onbewolkt en rustig weer is.

Twee scenario's
Voor de periode na het weekend zijn eerst af en toe regenfronten te verwachten. Het is wisselvallig herfstweer bij 11 graden maximaal. In het Waddengebied is het frisser. Veel regen wordt overigens niet berekend. Het waait meestal matig tot aan zee soms vrij krachtig uit richtingen tussen zuidoost en zuid, soms is de bries zuidwest. Aan het einde van de week komt de onzekerheid er in. Vooral voor de periode vanaf vrijdag 29 november zijn er feitelijk twee scenario's te zien in de pluimberekeningen. Blijft het wisselvallig en relatief zacht, route 1. Of gaat het (wat) kouder en droger worden, route 2? En als er dan toch nog wat uit de lucht valt, wordt dit dan winterse neerslag?

In de pluim van afgelopen nacht is de kans op (licht) winterse omstandigheden wat groter dan in de berekeningen 12 uur hiervoor. Zie de afbeeldingen. In de bovenlucht lijkt het er op dat de koudste lucht over Scandinavie beweegt en Nederland niet bereikt, althans, in de nieuwste hoofdberekening. Deze is 1 van de in totaal 50 berekeningen van het model van de Europese lidstaten, het ECMWF. Maar ook voor de ontwikkelingen in de bovenlucht geldt de onzekerheid. Wie goed kijkt, ziet in de temperatuurpluim voor het leefniveau ook een paar koudere lijntjes met vorst en in de middag, gedurende korte tijd, temperaturen van een paar graden boven het vriespunt.

NAO plus of min?
Alles staat of valt met de windrichting. Wind van zee zal in deze tijd van het jaar meestal zachte of relatief zachte lucht aanvoeren. Het hoeft dan niet altijd 10 graden of zachter te zijn. Soms kan het ook wat frisser zijn. Maar echt winterweer met doorzettende vorst blijft uit. Noordoostelijke stromingen bijvoorbeeld kunnen, mits er kou voorradig is, wel winterweer vanuit Rusland en/of Scandinavie brengen. In het geval van een (grote) oceaandepressie bij IJsland en een (krachtig) hogedrukgebied boven of bij de Azoren is bij ons een, voor winterliefhebbers slechte, westelijke tot zuidwestelijke stroming te verwachten. Dan zijn oceaanfronten met regen, wind en zachte lucht meestal de weerbepalers. De straalstroom, de rivier van lucht hogerop in de atmosfeer, op zo'n 7 kilometer, kan dan precies boven ons hoofd gesitueerd zijn, soms ook in een (vrijwel) rechte lijn. Dit wordt uitgedrukt in het een getal, of index, de zogeheten NAO-index. De Noord-Atlantische Oscillatie index. In dit geval is dat getal positief. Bij een negatieve NAO zijn andere stromingen in ons land mogelijk, met juist bij IJsland meer hogedrukinvloed en in de omgeving van de Azoren lagere luchtdruk. De straalstroom ligt dan niet boven onze omgeving. De zachtste lucht komt er bij ons dan niet in. En als het dan rustig en helder weer is, heb je al gauw nachtvorsten.

Zoals al eerder geschreven, is de NAO de afgelopen maanden niet vaak positief geweest. Dat is echter nog geen garantie voor de toekomst. En, zelfs bij een negatieve NAO staat het nog niet vast dat het bij ons gaat vriezen en sneeuwen. Maar de kans op de combinatie zacht en wisselvallig is wel kleiner. Hoe dan ook, de NAO is en blijft vooralsnog negatief met enige onzekerheid richting december. Op 1 december beginnen wij overigens officieel met de winter van 2019-2020. De meteorologische winter dus.

Samengevat:
In het weekend in de meeste provincies droog en bij tijden, misschien vaker, zon. In de nachtelijke uren lokaal 0 graden. Overdag is het iets aan de zachte kant voor eind november. Ook de eerste dagen van de nieuwe week is dit zo. Het is dan waarschijnlijk wat natter. Voor de periode vanaf met name vrijdag is de prognose onzeker. Er is kans op een overgang naar een (licht) winters weertype met hierbij misschien winterse neerslag.

Bron: weer.nl

Datum: vrijdag 22 november 2019, 12:38
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, IJsland, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry