Waarom persoonsgegevens tot eigendom verklaren een heel slecht idee is

21/11
2019
Met enige regelmaat komt de suggestie voorbij: moeten we persoonsgegevens niet tot zaak verklaren, tot iets waar je gewoon eigenaar van bent. (Deze al wat oudere blog is een mooi voorbeeld.) Het idee is dan dat je daarmee de meeste grip op `jouw’ gegevens kunt uitoefenen, bijvoorbeeld door een keihard verbod te krijgen of juist geld te eisen als mensen met die gegevens aan de haal gaan. Een bedrijf mag ook niet zomaar in jouw huis dingen komen doen immers. Toch is dit een heel slecht idee en wel hierom.

Het idee is in de kern heel simpel. Eigendom is een van de sterkste rechten die we kennen in Westerse rechtssystemen, dus als je mensen meer macht wil geven over hun persoonlijke informatie dan verklaar je die tot hun eigendom en dan staan ze dus sterk tegen bedrijven die daar wat mee willen.

Alleen: als je iets tot eigendom verklaart – in juridische taal, het een zaak (art. 5:1 BW) of iets logischer een vermogensrecht (art. 3:1 BW) noemt – dan krijg je ook te maken met alle regels die over eigendom gaan. De belangrijkste is natuurlijk “niemand mag wat met je eigendom zonder jouw toestemming behalve in zeer specifieke wettelijke gevallen” maar het gaat mis op dat toestemmingsverhaal. Want ja precies, toestemming voor van alles en nog wat geven we nu ook al. Hoe gaat dat anders zijn als we persoonsgegevens eigendom verklaren?

Verder is eigendom natuurlijk iets dat je kunt verhandelen. Vanuit dat perspectief wordt je positie zelfs zwakker dan nu: de AVG geeft je sterke zeggenschap over je persoonsgegevens, en die blijven altijd bestaan. Zou je de eigendomsrechten op je persoonsgegevens verhandelen (artikel 23.7 in de Facebook TOS) dan kun je daarna dus helemaal niets meer vinden over wat dat bedrijf ermee doet.

Mogelijk dat het idee steeds terugkomt omdat het zo lekker bekt – en omdat het alternatief van die specifieke rechten uit de AVG heel nieuwerwets en dus vast juridisch wankel lijkt – maar ik zou het echt een heel slecht voorstel vinden.

Arnoud

Het bericht Waarom persoonsgegevens tot eigendom verklaren een heel slecht idee is verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 21 november 2019, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry