Een ronde door de sneeuw

18/11
2019
Afgelopen vrijdag sneeuwde het in de omgeving van Parijs. Kletsnatte sneeuw, maar toch. Afgelopen nacht en vanochtend viel er sneeuw in de hoogste delen van de Ardennen. In Nederland zijn gisteravond en vannacht een paar kletsnatte vlokken gemeld uit Heerlen en Kerkrade, maar verder is geen winterse neerslag waargenomen. Vandaar dat we u even meenemen door de sneeuw in Europa. Wat gebeurt er in de Ardennen, in Scandinavië en de Alpen? Waarbij het in de zuidelijke Alpen echt bar en boos is.

Belgische sneeuw
Om dichtbij huis te beginnen; in de Ardennen is het momenteel wit. Althans, op de hoogste delen van dit heuvelland is er inmiddels een fraaie laag sneeuw ontstaan dat de omgeving een prachtig winterse aanblik geeft. Her en der lag er, boven 500 meter hoogte, halverwege de ochtend al rond 10 centimeter. Met de sneeuwval die er vanmiddag nog verwacht wordt, kan er wel een sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter ontstaan. Daarbij blijft gelden dat alleen de hoogste delen, boven 500 meter, met de sneeuwval te maken hebben. Dinsdag en woensdag zal de sneeuw er weer wegsmelten.

Scandinavische sneeuw
Het noorden van Europa bevindt zich sinds een aantal weken in uitermate winterse omstandigheden. Allerlei storingen brachten kou en neerslag, waarbij die combinatie tot een witte wereld heeft geleid. In het midden en noorden van Scandinavië ligt momenteel op grote schaal een pak van 20 tot 40 centimeter, ook in de bergen van Zuid-Noorwegen.

Vandaag valt er regen en sneeuw in delen van Midden-Zweden en sneeuw in grote delen van Noorwegen. Morgen schuift mildere lucht wat verder noordwaarts in Zweden en Finland, maar Noorwegen houdt vooral sneeuwval. Ook later deze week doet zachtere lucht een ‘aanval’ op de kou in Scandinavië met op veel plaatsen regen en winterse perikelen zoals natte sneeuw en ijzel. De winterkou blijft in Lapland gehandhaafd, maar wordt elders verdreven. Al is van een echte opwarming geen sprake. Aanstaande vrijdag is het in Midden-Scandinavië op zijn hoogst rond +2, in Lapland rond -4.

De Alpen
De Zuid-Alpen hebben zelden zoveel novembersneeuw gehad als de afgelopen tijd. We hebben het deze maand al geregeld over de bijzonder sneeuwval gehad, bijvoorbeeld in het artikel over de sneeuwdump, en over de bijzondere koers van de lagedrukgebieden. Heel vaak moeten de zuidelijke Alpen tot januari of zelfs februari wachten voordat er een serieuze sneeuwlaag ontstaat, maar dit jaar is alles omgekeerd. Niet de noordelijke Alpen hebben ‘stuwingssneeuw’ gekregen, maar de zuidelijke Alpen zijn bedolven onder het witte goedje. Dit hing samen met de vele regens en het hoge water in en rondom Venetië.

Alles werd veroorzaakt door meerdere lagedrukgebieden rondom Italië. Aan de voorzijde van zo’n depressie wordt de wind zuidoostelijk of zuidelijk en stuwt vochtige lucht het noorden van Italië in. Het bergmassief staat dan klaar om de regen op enige hoogte in een bak sneeuw te transformeren. Deze lagedrukgebieden waren op hun beurt weer het gevolg van bellen met koude lucht die op grotere hoogte in de atmosfeer aanwezig waren en die een depressie aan de grond/boven water hebben doen ontstaan.

De gevolgen van de vele sneeuw van de afgelopen paar etmalen zijn pittig. In de zuidelijke Alpen zijn er meerdere lawines geweest, sommige zelfs door dorpen heen. Er zijn elektriciteitskabels geknapt door de vele sneeuw, er zijn dorpen afgesloten van de buitenwereld en er zijn in de lagere delen grote modderstromen ontstaan.

Komende dagen in de Alpen
Vandaag zijn de weersomstandigheden rustig en zo goed als droog in de Alpen. Maar, er is alweer een volgende depressie boven de Middellandse Zee aanwezig. Die ligt morgen boven Corsica en veroorzaakt in zijn wijde omgeving flink wat neerslag. Aan de noordzijde van de depressie valt regen op de Povlakte en sneeuw vanaf ongeveer 1500 meter hoogte. Dat lijkt in de zuidelijke Alpen op grote schaal 10 tot 20 centimeter verse sneeuw te brengen. Daarna is het een tweetal dagen zo goed als droog, vervolgens gaat het in de loop van vrijdag weer sneeuwen, maar dan vooral in de Franse en Zuid-Zwiterse Alpen. Ook dan kan er weer gemakkelijk 20 centimeter sneeuw bijvallen.

Bronnen: MeteoGroup, weerwoord.be, meteobelgie.be

Datum: maandag 18 november 2019, 12:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Finland, Frankrijk, Heerlen, Kerkrade, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Noorwegen, Parijs, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry